UEF:n tasa-arvoasiat edelleen heikossa jamassa

UEF – Tasa-arvoasiat nousivat viimeksi tapetille, kun yliopisto kasasi hyvin miesvaltaisen neuvottelukunnan ja joutui sittemmin myöntämään, että asiaa ei mietitty loppuun saakka. Tarkemmalla katsomisella käy kuitenkin ilmi, että yliopiston toimielinten sukupuolirakenne näyttää muutenkin pahalta.

Asiaan kiinnitti huomiota tutkija Tiina Sotkasiira, joka kävi läpi yliopiston toimielinten kokoonpanoja. Yliopiston hallituksessa on kymmenen jäsentä, joista naisia on kolme. Molemmat rehtorit ovat miehiä, mutta tilanne saattaa muuttua kun uusi akateeminen rehtori valitaan. Yliopiston johdon kaksi sihteeriä ovat molemmat naisia. Yliopistokollegion 24 jäsenestä seitsemän on naisia. Neljän tiedekunnan dekaaneista yksi on nainen. 25 laitosten johtajasta naisia on seitsemän ja 22 varajohtajasta naisia on myös seitsemän. Neljästä varadekaanista naisia on sentään puolet.

Neljästä johtavasta hallintopäälliköstä naisia on myös kolme. Erillis- ja palvelulaitosten neljästä johtajasta yksi on nainen. Sihteerin paikkojen lisäksi naisia on näyttänyt yliopistossa löytyvän yhdenvertaisuustyöryhmään, jossa yhdeksästä jäsenestä miehiä on yksi. Kuudesta varajäsenestä miehiä on neljä.

Yliopiston rehtori Perttu Vartiaisen mukaan yliopiston neuvottelukunta heijastaa yhteiskunnan laajemmin vinoutunutta sukupuolirakennetta, ja hän myöntää tilanteen ongelmalliseksi. Samalla se näyttää myös kuvastavan yliopiston omaa organisaatiorakennetta.

Edellisen kerran uutisoimme aiheesta vuonna 2011: Tasa-arvo retuperällä Itä-Suomen yliopistossa? Tilanne ei ole merkittävästi muuttunut.