UEF:n sija nousi Shanghain listalla

Teksti: Anton Rinta-Jouppi
Kuvat: Jarkko Kumpulainen

Itä-Suomen yliopiston sijoitus huippututkimusta mittaavassa Shanghain listauksessa nousi jälleen ollen Suomen toiseksi paras yliopisto Helsingin yliopiston jälkeen. Samoin hakijamäärät UEF:iin ovat kasvaneet, kun koko Suomen mittakaavassa ne laskivat. Positiiviset uutiset ovat seuranneet toisiaan alkavan lukukauden kynnyksellä, mutta rehtori Jukka Mönkkönen näkee silti haasteita edessäpäin.
”Tutkimuksessa on tullut onnistumisia niin tulos kuin rahoituspuolella. Mittareiden mukaan olemme Suomen kärkipäätä tällä hetkellä, mutta kehityksen ja laadun parantumisen on jatkuttava. Ei saa tuudittautua siihen, että nyt menee hyvin.”
Shanghain listan tulos saa silti suitsutusta Mönkköseltä.
”Kyseessä on erittäin arvostettu listaus, joka mittaa tutkimuksen kovinta kärkeä. Esimerkiksi yliopistojen maineella, jota vanhemmilla yliopistoilla on enemmän, ei ole merkitystä.”

Kansainvälisten opiskelijoiden määrä on jatkossa kysymysmerkki. Vuoden 2017 syksyllä käyttöön otettavat lukukausimaksut EU‐ ja ETA–alueiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille mutkistavat tilannetta.
”Kansainvälinen kilpailu on kovaa ja emme halua, että täällä käy kuten Ruotsissa, jossa KV-opiskelijoiden määrä romahti lukukausimaksujen myötä. Menestyminen koulutusviennissä vaatii markkinointia ja aktiivisuutta meidän suunnalta, mutta myös laadukasta koulutustarjontaa.”
Lisämausteensa tuo supistuva perusrahoitus, joka on seurausta jatkuvista leikkauksista.
”Niin kotimaisen kuin ulkomaisenkin kilpaillun rahoituksen suhteen on tullut onnistumisia ja kasvua, mutta kokonaistaloudellisesti haasteet eivät lopu”, Mönkkönen avaa tilannetta.

Toimet talouden tasapainottamiseksi on päätetty. Isoimpia säästötoimenpiteitä ovat olleet keväällä loppuneet YT-neuvottelut ja Savonlinnan kampuksen lakkautus. Hallintoa on myös uudistettu.
”Talouden sopeuttaminen on pitkän aikajänteen prosessi. Siitä tosin on lähdetty, että isompia leikkauksia ei enää tulisi tai muuten joudumme miettimään asiat uusiksi”, Mönkkönen tiivistää.