UEF kiinnostaa verkkorikollisia

Itä-Suomen yliopiston verkko on yhä useammin hyökkäysten kohteena. Verkkohyökkäykset lisääntyvät kaikkialla, mutta UEF saattaa olla hakkereille ja tietojen kalastelijoille erityisen houkutteleva kohde. Muiden yliopistojen tapaan UEF on verkossa useimpia yrityksiä laajemmin. Lisäksi yliopiston verkkoa käyttää valtava määrä ihmisiä, joten heikon lenkin löytyminen on todennäköisempää.
”Meillä ei ole käytettävissä tarkkoja tilastoja hyökkäysten määrästä, mutta näppituntuma on, että erilaisten tunnustelujen ja tunkeutumisyritysten määrä on kasvanut viime vuosien aikaan huomattavasti”, yliopiston tietoturvapäällikkö Olavi Manninen arvioi.

Salasanojen kalastelijat ja järjestelmiin murtautujat yrittävät yliopiston Mannisen mukaan lähinnä päästä käyttämään yliopiston palvelimia ja verkkoja roskapostin ja kalasteluviestien lähettämiseen.
”Haittaohjelmien ja tietomurtojen takana voi olla myös ammattirikollisia, jotka pyrkivät pääsemään käsiksi taloudellisesti hyödynnettäviin tietoihin”, hän lisää.

Mitä sitten yksittäisen käyttäjän tulee tietää, jotta voi työskennellä verkossa turvallisin mielin?
”Jokaisen kannattaa omalta osaltaan huolehtia niin omien tietojensa kuin muiden tietojen suojaamisesta. Kotikoneen tietoturvallisuus kannattaa pyrkiä varmistamaan mahdollisimman hyvin. Muistitikkujen käsittelyssä kannattaa olla huolellinen, niitä varmaan unohdetaan tai hukataan yliopistossa vuosittain satoja. Toivottavasti luottamuksellisia tietoja ei joudu vääriin käsiin ja toisaalta tikuilla olleet tärkeät tiedot löytyvät myös jostakin muualta. Tärkeät tiedostot kannattaisikin säilyttää yliopiston palvelimilla olevalla X-verkkolevyllä”, Manninen ohjeistaa.