UEF ei enää tue palkatonta harjoittelua

HARJOITTELU – Yliopisto ei enää aio tukea palkatonta harjoittelua. Akateemisen rehtorin, Jukka Mönkkösen tuoreen päätöksen mukaan yliopisto ei vuosina 2014-15 tue harjoittelua, josta työnantaja ei maksa palkkaa eikä harjoittelua, jonka palkkaus jää alle KELA:n vuosittain määrittelemää työssäoloehdon täyttävää minimipalkkaa.
Kela vahvistaa minimipalkan loka-marraskuussa. Vuodelle 2013 se on 1134 euroa kuukaudessa. Aiemmin yliopisto ei edellyttänyt työnantajan maksavan mitään palkkaa harjoittelijalle.

Samalla yliopisto pienentää myönnettävää tukisummaa aiemmasta yli tuhannesta eurosta 600 euroon. Enimmillään harjoittelutukea voi saada 1800 euroa jos harjoittelu kestää kolme kuukautta. Kolmea kuukautta pitempään kestävää harjoittelua yliopisto ei tue. Systeemi toimii niin, että työnantaja maksaa palkan koko harjoittelujaksolta ja laskuttaa sitten yliopistolta sovitun summan. Itä-Suomen yliopisto huolehtii myös työnantajamaksuista.

Yliopisto keventää harjoittelukustannustaakkaa itseltään ja harjoitteluun menevältä opiskelijalta ja siirtää siitä suuremman osan harjoittelutyönantajan maksettavaksi. Käytännössä työnantaja saa harjoittelijasta siitä huolimatta erittäin halvan työntekijän.