UEF-brändi rakentuu mustalla Audilla

Uljas koeajoi Perttu Vartiaisen autoksi leimautuneen Audin, jonka rekisteritunnukseksi valittiin imagosyistä UEF-1. Lehmossa teinit vaikuttuivat.
Uljas kävi koeajamassa huomiota herättäneen UEF-1:n rehtori Perttu Vartiaisen kanssa. Kierros vei Joensuun keskustasta Lehmon kautta yliopistolle. Itä-Suomen yliopistolle hankittu UEF-1 kilvillä varustettu Audi A6 2,0 TFSI on jo leimautunut rehtorin autoksi.
Vartiainen painottaa, että kyseessä on yliopiston virka- ja edustusauto vain työajoihin. Pääasiassa sitä käyttää rehtori, mutta auto on yliopiston johdon käytettävissä. Rekisterinumeron tarkoitus ei ole alleviivata rehtorin auktoriteettia, vaan tuoda näkyvyyttä Itä-Suomen yliopistolle.
Kuopiossa on johdon käytössä Hiihtoliiton entinen farmarimallinen Audi rekisteritunnuksella UEF-10. Kilpien valinnassa on vältelty hierarkiaa. Kymppi viittaa yliopiston aloitusvuoteen. Koeajon ja teknisten tietojen perustella UEF-1 on miellyttävä ja luokassaan taloudellinen ajettava.
Auto kiihtyy niin sähäkästi, että jopa Joensuu–Kuopio välillä löytynee ohituspaikkoja, vaikka tie on mutkainen ja metsän kehystämä. Vartiainen myöntää hankkineensa autolla yhden ylinopeussakon.
”Yliopisto ei maksa työajoissa tulleita sakkoja. Ne hoidetaan itse, kuten muissakin työpaikoissa”, hän naurahtaa.
Musta auto erikoisrekisteritunnuksella on näyttävä. Lehmossa paikalliset nuoret jäävät kohisemaan näkemästään kaasuttaessamme kohti yliopistoa. Audin CO2-päästöt ovat vain 179 g/km. Ekologiset seikat vaikuttivatkin valintaan. Esimerkiksi vastaavan kokoluokan Volvo ei pääse lähellekään samoja CO2-lukemia.
”Hybridiautoa olisi voinut harkita perusteellisemmin, kun edustusautoa haettiin tiedeyhteisölle. Ne rajautuivat kilpailutuksen ulkopuolelle kustannussyistä.” Audi saatiin edullisesti ja varustetasossa se näkyy.
”Sisäänrakennettu hands free-laite ja navigaattori autosta puuttuvat. Korvanappisysteemi jota käytän puheluihin ajaessa on epäkäytännöllinen. Navigaattori yliopistolta sentään löytyy tarvittaessa.”