Työnteko on kuin hampaiden harjaus

Teksti: Iisa Manninen
Kuvat: Risto Takala
Viidennen vuoden luokanopettajaopiskelija Ilona Kaustio käyttää aamunsa ja iltapäivänsä opiskeluun. ”Iltaisin teen siivoustyötä joka arkipäivä. Työnteko on juurtunut niin osaksi arkeani, ettei sitä tule mietittyä sen enempää.”

Rakennus-, siivous-, kaupan-, ja ravintola-alat nousivat esiin, kun kysyimme Joensuussa ja Kuopiossa toimivilta kolmelta työnvälitysyritykseltä minkä alojen sivutyötä he tarjoavat usein korkeakouluopiskelijalle.

“Ala riippuu paljon opiskelijan sen hetkisestä tilanteesta. Selkeästi voi nähdä, että rakennusalalle on tällä hetkellä tarvetta. Myös siivoustöihin on ehdottomasti kysyntää”, kertoo Ossi Tolonen Joensuun Varamiespalvelu VMP:sta.

Viidennen vuoden luokanopettajaopiskelija Ilona Kaustio on tehnyt sivutyötä koko opintojensa ajan. Kaustio tekee siivoustyötä arki-iltoisin maanantaista perjantaihin. Työn ja opiskelun yhdistämiseen hän tottui nopeasti.

“En ole joutunut tinkimään opiskelusta töiden takia, vaikka opinnoissani on ollut haastavampia jaksoja. Työllä hankin itselleni lisätuloja ja työnteko on tällä hetkellä samanlainen rutiini, kuin hampaiden harjaus. Välillä harmittaa, etten pääse lähtemään esimerkiksi reissuun, vaikka opiskelusta olisi vapaapäivä”, sanoo Kaustio.

Työnvälitysyrityksille tulee koko ajan uusia asiakkaita ja sitä kautta osa-aikaisia työtehtäviä tarjolle.

“Jos puhutaan keikkaluontoisista tehtävistä, niin osalle työntekijälle eivät tietyt aikataulut sovi. Sen vuoksi haemme jatkuvasti uusia työntekijöitä, jotta voimme täyttää asiakkaiden tarpeet. Tilanne muuttuu meillä päivittäin ja opiskelijan kannattaa lähettää meille hakemus, jos etsii sivutyötä opintojen oheen”, kertoo Timo Vainikainen Baronasta.
Tärkeintä on kertoa hakemuksessa millaista työtä haluaa tehdä ja mitkä ovat omat vahvuudet. Esimerkiksi fyysinen kunto sopii muuttotyöhön.

“Tai jos on jotakin rajoitteita ajankäytön suhteen, esimerkiksi viikonloppuisin ei pääse harrastusten takia töihin. Tällaisista asioista opiskelijan kannattaa kertoa mahdollisimman tarkasti hakemuksessa, niin tiedämme hakemuksia jo läpikäydessä millaisia työtehtäviä voimme opiskelijalle tarjota”, vinkkaa Vainikainen.

Aloilta ei välttämättä tarvitse olla työkokemusta tai koulutusta. Asiakas perehdyttää työntekijät tehtäviin. Etua työnhaussa on Joensuun Varamiespalvelu VMP:n Ossi Tolosen mukaan, jos opiskelijalta löytyy kynnyskortteja, esimerkiksi rakennusalan vaatima työturvallisuuskortti tai hygieniapassi elintarvike-alalle.

Ilkka Hiekkanen kertoo Kuopion VMP:sta että suurimmaksi osaksi he välittävät työtä opiskelijoille:

“Reilusti yli puolet työnhakijoista ja -tekijöistä on nuoria. Asiakasyrityksemme ovat todenneet nuorien olevan motivoituneita, vaikka työtehtävät eivät olisi korkeakouluopiskelijan omalta koulutusalalta.”

Itä-Suomen yliopiston opintopsykologin Katri Ruthin mukaan sivutyö tuo opiskelijalle parhaimmillaan vastapainoa opiskeluun. Haasteeksi sivutyö muodostuu, jos työ menee toistuvasti opiskelun edelle.

“Silloin on vaarana, että opinnoista haetaan joustoa ja kursseja jää rästiin. Tärkeintä on suunnitella omaa ajankäyttöä ja miettiä kalenterin kanssa, millaisia tavoitteita itsellä on ja minkä verran aikaa on mahdollista käyttää eri asioihin. Kalenteriin tulee varata myös palauttavaa tekemistä. Levon tarve on hyvä pitää mielessä, vaikka olisi paljon kiinnostavaa tekemistä”, neuvoo Ruth.