Työntekijät apeissa tunnelmissa yt-neuvottelujen päätyttyä

Eilen päättyneiden Itä-Suomen yliopiston yt-neuvotteluiden yhtenä työntekijäpuolen edustajana ollut yliassistentti Antero Puhakka kuvailee työntekijäpuolen tunnelmia apeiksi.
”Sinänsä neuvottelut olivat asialliset, mutta onhan se pettymys, kun työnantajapuoli ei tullut yhtään alaspäin 80 henkilötyövuoden vähennystarpeesta. Kun irtisanomisia perustellaan toiminnallisilla syillä, olisi niitä toiminnallisia syitä pitänyt analysoida tarkemmin. Jättämässämme yt-vastineessa kyseenalaistamme yt-menettelyn tarpeellisuuden”, hän kommentoi.

Puhakka on tyytyväinen siihen, että neuvottelut yliopiston lupaamasta tukipaketista sujuivat hyvässä yhteishengessä.
”Laki ei edellytä kovin kummoista muutosturvaa, mutta neuvotteluissa onneksi saatiin kasaan lain edellytyksiä laajempi muutosturvapaketti. Esimerkiksi määräaikaisen työsuhteen päättäviä saatiin neuvoteltua paremmin mukaan turvan piiriin. Tukipaketti pehmentää jonkin verran, mutta eihän tämä missään tapauksessa kovin riemukasta ole”, hän toteaa.
Irtisanottaville on luvassa henkilökohtaista ohjausta työ- ja elinkeinotoimiston asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi irtisanottavilla on mahdollisuus esimerkiksi työllistymisvapaaseen irtisanomisaikana.

”Yliopisto selvittelee myös mahdollisuuksia sijoittaa työntekijöitä tiedekuntiin irtisanomisen sijaan, jos osaaminen kohdentuu oikein. Samoin irtisanominen voidaan muuttaa uudelleensijoittamiseksi, jos vakansseja vapautuu irtisanomisaikana. Lain mukaan työnantajalla on tietenkin myös takaisinottovelvollisuus”, Puhakka kertoo.
Yliopiston hallitus päättää henkilöstön vähennyksistä ja tukipaketista kokouksessaan 1. kesäkuuta. Yt-neuvottelujen piirissä olevalle henkilöstölle järjestetään infotilaisuudet 2. kesäkuuta.