Tunteita nostattava pyöräilydokkari Doc Loungessa

Doc Lounge Joensuun syyskauden aloittava Bikes vs Cars -dokumentti rakentaa jyrkän vastakkainasettelun pyöräilijöiden ja autoilijoiden välille, mutta mukaan mahtuu myös paljon hienoa ja koskettavaa. – Pasi Huttunen, teksti & WG Film, kuva

Bikes vs Cars. Ohjaus: Fredrik Gertten Tuotanto: Margarete Jangård, Elin Kamlert / WG Film. 90min.
Bikes vs Cars. Ohjaus: Fredrik Gertten
Tuotanto: Margarete Jangård, Elin Kamlert / WG Film. 90min.
Siitä on viikon verran kun todistin tilanteen, jossa autoilija törmäsi autollaan katua suojatietä pitkin ylittävään pyöräilijään. Siihen asti olin ajatellut, että tämä pyöräilijä-kohu oli lähinnä median luomus. Tuo tilanne sai ajattelemaan, että media ei ehkä ole luonut tarpeeksi kohua. Jos media nyt keskustelun herättyä löytää näitä dramaattisia liikenneonnettomuuksia solkenaan, eikä tilastoissa näy mitään piikkiä sen kaltaisissa onnettomuuksissa, niin tilanne on ollut todella paha jo pitkään.
Omakohtaisestikin olen kyllä meinannut Joensuun läpi pyöräillessä päästä hengestäni monta kertaa ja vain murto-osassa tapauksista syy on ollut minussa. Useimmiten on ollut kyse siitä, että autoilija ei ole joko ollut tilanteen tasalla tai ei ole välittänyt.
Liikennekulttuurille on ehkä aika tehdä jotain, esimerkiksi keskustelemalla ja katsomalla aiheeseen liittyviä leffoja. Doc Lounge Joensuu tekee niin.

Ohjaaja Fredrik Gertten pureutuu teemaan poleemisella tavalla dokkarissaan Bikes vs. Cars. Hän mehustelee dramaattisilla tapahtumilla ja ihmisten hölmöilyillä perusteellisesti.
Elokuva alkaa alleviivaavasti. Hälytysajossa oleva ambulanssi on juuttunut ruuhkaan Sao Paolossa. Sitten leikataankin urbaaniin idylliin, jossa aktivisti kastelee viherkasveja polkupyörä-aiheisissa astioissaan. Alleviivaavuus jatkuu läpi dokumentin ja koko ajan on selvää, että tekijä on jo ennen leffanteon aloittamista tiennyt mitä mieltä asiasta on ja sitten hakenut materiaalin ajatuksen ympärille. Gertten rakentaa huolellisesti jyrkän vastakkainasettelun pyöräilijöiden ja autoilijoiden välille ja asettuu selkeästi toiselle puolelle. Draamallisesti se on tehokasta, mutta todellisuus voi olla hiukan monimutkaisempi.
Elokuva menee selvästi enemmän tunne kuin faktat edellä. Tarkkaan selostetaan esimerkiksi pyöräilijöiden vammautumiseen johtaneiden onnettomuuksien rujoja yksityiskohtia. Autoteollisuuden lobbarit esitetään hiukan surkuhupaisina höpsöinä. Monta sellaista teemaa sivutaan, joihin paremmin perehtymällä olisi kustakin saanut aivan oman loistavan dokkarin. Gertten tekee vähän sellaisen nopean ohiajavasta autosta ampumisen sen sijaan, että todella pysähdyttäisiin miettimään asioita. Ei siinä välttämättä mitään pahaa ole. Aihe on polttavan ajankohtainen ja dokumentti melko laadukas.

Leffassa pohditaan pyöräilyn ja pyöräilijöiden ahdinkoa lähinnä Sao Paolossa ja Los Angelesissa. Monille tulee ehkä yllättävänä dokkarin toteamus, että aikoinaan enkelten kaupungissa oli kenties maailman paras julkinen liikenne. Sitten autoteollisuus hankki sen omistukseensa ja ajoi alas. Käyttämättömäksi jääneet raitiovaunut heitettiin mereen.
Muutamia aivan loistavia ratkaisuja dokumentissa on tehty. Kohtaus, jossa ollaan tanskalaisen pyöräilijöitä vihaavan taksikuskin kyydissä, on ihan yksinään jo niin mahtava, että koko puolitoistatuntinen dokkari kannattaa katsoa sen takia. Toinen jotenkin syvästi ilahduttava oli kohtaus, jossa losangelesilainen polkupyöräaktiivi kertoo silmät loistaen, kuinka hienoa oli pyöräillä täysin tyhjällä moottoritiellä. Siinä kouriintuntuvassa onnessa oli jotain koskettavaa.

Doc Lounge Joensuulta on hieno ratkaisu ottaa Bikes vs. Cars ohjelmistoon juuri nyt. Sen minkä leffa laadussa menettää, voittaa se aiheen kiinnostavuudessa ja ajankohtaisuudessa. Kun tämän leffan katsottuani autoilin kotiin päin, niin huomasin kaksi asiaa. Ajoin huomattavasti varovaisemmin kuin yleensä ja huomioin pyöräilijät ja jalankulkijat paljon paremmin. Lisäksi mielessä pyöri ajatus, että oikeastaan olisin mieluummin polkupyörän selässä. On Gerttenin mehustelussa jotain tehoa.

Bikes vs Cars Doc Lounge Joensuussa Kerubissa 23. syyskuuta kello 19. Tapahtuman ohjelma Facebookissa. Uljas tekee yhteistyötä Doc Lounge -verkoston kanssa.

Bikes vs Cars -traileri:

BIKES vs CARS TRAILER from WG Film on Vimeo.