Tulorajat eivät pauku kun ei ole töitä

Opiskelijoiden työssäkäyntimahdollisuudet ovat heikentyneet. Näin päättelee Kelan opintotukiryhmän suunnittelija Jouni Parkkonen, sillä opintotuen takaisinmaksukehotuksia lähetettiin nyt yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Nyt kehotukset lähetettiin noin 25 750 liikaa vuonna 2009 tienanneelle opiskelijalle. Lähetettyjen kehotuksien mukaan Kelan saatavat ovat noin 31,1 milj. euroa. Vuosi sitten Kela lähetti maksuehdotuksia noin 28 300 opiskelijalle ja perittävä määrä oli 31,5 milj. euroa. Aina vuoden 2007 tulovalvontaan saakka takaisinperinnän määrä kasvoi, mutta vuoden 2008 valvonnassa se romahti 40 prosenttia.
”Toisaalta takaisinperinnän päätösehdotuksen saajat joutuvat aiempiin vuosiin verrattuna maksamaan keskimäärin enemmän tukea takaisin. Lisäksi vaikuttaisi siltä, että opiskelijat ovat keskittyneet hieman aiempaa enemmän opiskeluun, sillä opintotuen saajien määrä kasvoi vuonna 2009”, Parkkonen kuvailee.

Kaikki vuositulorajansa ylittäneet opiskelijat saavat takaisinperintäehdotuksen. Uudelleenkäsittelypyyntö on tehtävä Kelalle kuukauden kuluessa. Tulorajoista huolehtiminen on opiskelijan itsensä vastuulla. Jos liika tienannut ei peru tai palauta opintotukea, peritään se takaisin 15 prosentin korolla.
Vuosi sitten 21 860 opiskelijaa palautti opintotukea vapaaehtoisesti yhteensä 19,6 miljoonaa euroa. Vuoden 2010 liikatuet on palautettava maaliskuun loppuun mennessä.
Opintotukea sai vuonna 2009 noin 331 500 opiskelijaa.