Tokelan tarinoita tuotannon takaa

ILOSAARI Ennen Ilosaarirockin päälavan lauteille kipuamista hyväntuulinen Tokela kertoi valikoituja otoksia Melrosen levytystuotannon muutamista keskeisistä kappaleista debyyttialbumista alkaen.
”Gang War kertoo siitä, miten viereisen lähiön tyypit hakkas meidän lähiön tyypit. Tehtiin kansanvaellus naapurin betonilähiöön, missä tapahtui jotain kostotoimenpiteitä. Olin mukana siinä laumassa, tosin vain tarkkailijana.”

”Coming Out Soonissa on apokalyptistä henkeä. Kylmän sodan toinen aalto oli silloin ikään kuin käynnissä ja peloteltiin ydinsodan mahdollisuudella. Siinä oli se fiilis, että loppu on lähellä, mutta en välitä. Biisin nimi tuli siitä, että siihen aikaan singlelevyjen takakansissa ja musiikkilehtien mainoksissa oli usein teksti coming out soon viittaamassa tulevaan albumiin.”

Pystybasisti Repa Nurmen Melrosessa korvasi 90-luvun alussa sähköbasisti Roger Nieminen. Loppuvuodesta 1992 yhtye matkusti Los Angelesiin levyttämään pitkäsoittoa Rock My World.

”Whateverissä on sellainen Rolling Stones/Keith Richards-meininki. Rane Raitsikka on loistava Rolling Stones-tyyppinen kitaristi, joten oli luonnollista pyytää hänet soittamaan soolo siihen biisiin. Meillä oli vasta muutamia biisejä täysin valmiina, kuten Rock My World ja Viva Milla, mutta kun saatiin mahdollisuus levyn tekoon Losissa, niin totta kai me lähdettiin sinne.”

Vuoden 1996 liki pitäen studiolivenä toteutetulla Trio-levyllä olivat mukana Leningrad Cowboysia varten tehdyt biisit The Chief ja Riff & Rhyme. ”Pääsyy miksi menin Cowboysiin oli, että tekisin niille biisejä. Sukset menivät bändin kanssa ristiin, mutta biisit olivat valmiita ja ne oli todettu hyviksi ja soittoa kestäviksi. Niinpä päätettiin soittaa niitä Melrosen kanssa. The Chiefissä keskeisiä olivat puhaltimet, jätkien stemmalaulut ja myös huuliharppu.”

Viimeisimmän Melrosen pitkäsoiton It’s in the Bagin nimikkokappale on silkka Melrose-klassikko. ”It’s in the Bag-levyn nimibiisin idea oli jotain neljä vuotta vanha. Riffin ja kompin keksiminen vei aikansa. Studiosessiot olivat tosi hitaat; levytyksen välillä saattoi keikkailun takia olla parinkin kuukauden tauko. Myös MVP oli vanha biisi, johon teksti syntyi matkan varrella.”

Melrosen toistaiseksi viimeisin levytys on kokoelmalle 8604 tehty näkemys Billy Oceanin 80-luvun puolivälin diskohitistä Loverboy. ”Diggasin sen biisin riffistä ja groovesta. Levyn tuottajana oli Mutt Lange, joka oli tuttu Ac/Dc:n kautta. Alkuperäisen kitarasoundi on aika rouheva, vaikka kesy meihin verrattuna. Mä soitan ensimmäisen soolon ja Tommi Viksten jälkimmäisen.”

Melrose on ollut varsin ahkera keikkayhtye koko 2000-luvun ajan. Viimeisin uutta tuotantoa sisältävä pitkäsoitto ilmestyi kuitenkin jo 2002. Milloin on luvassa jatkoa?

”Nyt meillä on kuukauden aikana ollut jopa kolmet treenit. On otettu uudestaan haltuun lähes kymmenen vanhaa biisiä, joiden joukossa on sellaisia kahden ekan levyn biisejä, joita Roger ei ole aikaisemmin soittanut. Uudet biisit syntyvät jammailemalla, jos ovat syntyäkseen. Uuden levyn ajankohtaa ei voi luvata.”