Töhö-osasto viihdyttää isolla V:llä

Teksti: Niina Turunen
Kuvat: Jenna-Maaria Kuronen
Näytelmä sopii hyvässä nousuhumalassa olevalle katsojalle, ohjaaja Tuomas Uusitalo sanoo.

Viime vuonna joensuulaisen RajaSpeksin teema oli mafia, tänä vuonna hölmöillään sairaalaympäristössä.
”Idea syntyi viime vuoden speksin loppubileissä. Ajattelimme että olisi hauska tehdä tällainen lääkärifarssi”, ohjaaja Tuomas Uusitalo kertoo.
Speksissä yhdistyy perinteinen teatteri, improvisaatio ja musiikki. Samu Heikinmatin ja Toivo Haimin käsikirjoittama Töhö-osasto parodioi sairaalasarjoja ja yhdistelee eri genrejä.
”Parodiassa on olemassa arkkityyppejä joihin tarttua, kuten menestyvä seksikäs kirurgi ja railakas synnytyslääkäri. Vahvat karikatyyrit toimivat tämäntyyppisessä näytelmässä. Genret syntyvät melkein itsestään tällaisten hahmojen ympärille”, ohjaaja-näyttelijä Sami Nousiainen kertoo.

Koska speksi on tehty jo kerran, ohjaajat ovat itsevarmoja näytelmän suhteen.
”Tänä vuonna mukana on enemmän tilpehööriä ja teemme kaiken isommin ja paremmin. Olemme tehneet yhteistyötä bändin ja tanssijoiden kanssa pidempään ja integroineet työryhmää yhteen”, Uusitalo ja Nousiainen kuvailevat. ”Viime vuonna palaset olivat irrallaan melko pitkään, tänä vuonna olemme tehneet tätä yhdessä alusta asti”, Nousiainen lisää.
Speksi on käsikirjoitettu näytelmä, jossa katsojat vaikuttavat näytelmän kulkuun omstart!-huudoilla. Ohjaajat antavat katsojalle kaksi ohjetta omstartin käyttöön.
”Mieti mitä haluaisit nähdä lavalla, ja sitten huuda se. Älä mieti liikaa, silloin kun tuntuu hyvältä niin anna vain mennä. Erehtyä saa”, ohjaajat neuvovat.
Nousiainen kiittelee yhteistyötä Uusitalon kanssa.
”Meillä on Tuomaksen kanssa erilaiset vastuualueet. Tuomas pitää huolta ohjaajan kokemuksellaan isoista linjoista, ja minä mikronysvään täällä”, Nousiainen kertoo.
”Näytelmä sopii hyvässä nousuhumalassa olevalle katsojalle”, Uusitalo letkauttaa. ”Speksi sopii kaikille ikään ja asemaan katsomatta, mutta erityisesti nuorisolle, sillä nuorisohan tätä spektaakkelia on tekemässä”, Uusitalo kertoo.

Töhö-osaston ensi-ilta on 6.4.
”Ei ahdista yhtään. Jännittää tietenkin. Ilman kieroa kohtalonpeliä tästä tulee kyllä hyvä. Kannattaa tulla katsomaan, sillä harmittaa jos tämä jää välistä. Tämä on viihdettä isolla V:llä”, ohjaajat vakuuttavat.

Töhö-osaston ensi-ilta 6. huhtikuuta ravintola Kerubissa.