Tiede tulee kaupunkiin yöksi

Teksti: Pasi Huttunen
Tutkija ei enää tarkoita vanhaa, ankeaa ja etäistä setää. Tutkijoita on joka lähtöön ja tätä nykyä heidät jopa usutetaan kammioistaan ihmisten keskuuteen.

Tiedetapahtuma Tutkijoiden yö järjestetään Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa 30. syyskuuta. Samaan aikaan EU-rahoitteinen tapahtuma järjestetään myös 300 muussa kaupungissa eri puolilla Eurooppaa. Suomestakin mukana on 13 paikkakuntaa. Tiedettä popularisoivan tapahtuman teemana on tänä vuonna Muutos.

Joensuussa voi tutustua esimerkiksi ikääntyville suunnattuihin teknologisiin ratkaisuihin sekä mennä tiedekahvilaan, jossa keskustellaan syrjäseutujen nuorista, sukupuolesta, koulutusvalinnoista sekä siitä, miten rekrytointikonsultit työtään tekevät. Lapsille on omna alueensa, jossa on muun muassa Tiede-esikoulu. Siellä lapset pääsevät tekemään tieteellisiä kokeita itse.
Illan päätteeksi pidettävässä Talk showssa puhutaan muun muassa median tilasta Venäjällä sekä metsän antimien hyödyntämisestä.

Kuopiossa voi tutustua Itä-Suomen Biopankkiin, testata puristusvoimaa ja tasapainoa liikuntalääketieteilijöiden opastuksella ja kokeilla terveyttä edistäviä pelejä. Geologian tutkimuskeskuksen pisteessä voi kilpailla kivien tunnistuksessa ja tutkia itse mikroskoopilla muun muassa meteoriittia ja dinosauruksen luuta. Snellman-kesäyliopisto puolestaan esittelee luonnontieteiden ihmeitä koko perheelle ja opastaa tiedetemppujen teossa. Itä-Suomen yliopiston apteekin pisteessä tarjolla on muun muassa ihon kosteusmittausta. Mukana on myös suosittu Nallesairaala, jonne voi tuoda nalleja ja muita leluja nallelääkärien vastaanotolle ilman ajanvarausta, järjestäjänä lääketieteen opiskelijoiden FiMSIC-järjestö.
Kuopion Talk Showssa aiheina on kantasolututkimus, elämänlaatu sekä ilmastonmuutos. Lisäksi nuoret tutkijat markkinoivat tutkimusalaansa Science Slam -kilpailussa.

Savonlinnassa keskustellaan varhais- ja koulukasvatuksen ajankohtaisista muutoksista ja haastavista kysymyksistä ja siitä antaako tiede vastauksia.

Tutkijoiden yö Joensuussa Kimmelissä, Kuopiossa elokuvateatteri Scalan 4. kerroksessa ja Savonlinnassa kampuksella 30.9.