The Who – Quadrophenia: Whon parempi rock-ooppera

Vuoden 1973 loppupuolella ilmestynyt Quadrophenia on The Whon toinen rock-ooppera. Toisin kuin edeltäjänsä Tommy, kyseinen tupla-albumi koostuu selkeästi yksittäisistä kappaleista. Teemallisesti levy kuvaa modien, jotka kymmenen vuotta aikaisemmin olivat olleet The Whon keskeistä diggarikuntaa, kasvamista aikuisiksi. Päähenkilö on Jimmy, jonka neljästä erilaisesta persoonallisuudesta kutakin kuvaa yksi yhtyeen jäsenistä. Quadropenia koostuu ainoastaan Pete Townshendin sävellyksistä.

Vaikka albumi ei sisällä yhtään todella suurta hittikappaletta (singlepoiminnaksi valikoitui tuplan jälkimmäisen levyn avaava 5.15) on se erinomaisen vahva ja onnistunut albumikokonaisuus. Musiikillisesti tiukkaa, mutta silti nyanssikasta ja sovituksellisesti rikasta rokkausta edustavat etenkin John Entwistlen täydellisyyttä hipovan bassottelun käynnistämä The Real Me, upean riffin hallitsema The Punk and the Godfather, kertosäkeensä osalta hittiainesta omannut Is It in My Head, uhmakas Dr. Jimmy sekä jo aiemmin mainittu matkakertomus 5.15. Instrumentaaleihin lukeutuvat syntikoiden ja kitaroiden ilotulitusta esittelevä nimikkoraita Quadropenia sekä Keith Moonin rumpaloinnin juhlaa tarjoava The Rock.

Albumin päättävä Love Reign O’er Me on eräs Whon slovarituotannon kulmakivistä ja laadukkuudessaan se ansaitsisi Behind Blue Eyesin veroisen tunnettuuden.
Levyn puhuttelevissa teksteissä loistaa koko ihmistunteiden kirjo. Quadrophenia on Whon levyjen top kolmosessa ja samalla eräs vuoden 1973 merkittävimmistä rockalbumeista.

The Whon Quadrophenia saatavilla uusintapainosvinyylinä.