The Who: Live at Leeds

Kaikkien aikojen livelevy

Vuoden 1970helmikuussa Leedsin yliopistossa äänitetty ja samaisen vuoden toukokuussa julkaistu orginaali The Whon Live at Leeds on useasti kohotettu kaikkien aikojen konserttitaltioinniksi. Ja aivan terävimpään kärkeen se varmasti sijoittuukin. Alkuperäinen Pete Townshendista, John Entwistlesta, Keith Moonista sekä Roger Daltreysta koostunut kvartetti oli huikeassa vedossa, vaikka puolet pitkäsoitosta koostuikin coverbiiseistä. Levy käynnistyy raivoisalla näkemyksellä Mose Allisonin kirjoittamasta Young Man Bluesista, joka tarjoaa todellista rockin juhlaa etenkin soitannollisesti. Entwistlen ja Moonin rytmiryhmä oli eräs rockin historian laadukkaimmista, ellei se kaikkien aikojen paras ja 19. toukokuuta 69 vuotta täyttävä Pete Townshend teki todella komeaa jälkeä kitaroineen. Omaa tuotantoa edustavista hittisingleistä mukana ovat Substitute, yli 14-minuuttinen, runsaasti improvisaatiota sisältänyt näkemys todellisesta anthemista My Generation sekä Daltreyn mainiota huuliharpunsoittoa esittelevä Magic Bus. Covereista Eddie Cochranin Summertime Blues valikoitui myös singleksi ja Johnny Kidd & The Piratesin Shakin’ All Overista tarjolla on eräs laadukkaimmista näkemyksistä kautta aikojen.

Ensimmäinen laajennettu versio Live at Leedsistä ilmestyi vuonna 1995. Sen aikaisemmin julkaisemattomiin huippuhetkiin lukeutuvat erityisesti levyn aloittava, John Entwistlen käsialaa oleva rypistys Heaven and Hell sekä Tommy-oopperan kappaleista Amazing Journey sekä Sparks muodostuva medley. Joidenkin mielestä ensimmäinen laajennettu Live at Leeds on albumin laadukkain versio, mutta myös orginaalilla, kuudesta kappaleesta koostuvalla versiolla on kannattajansa.

Alkuperäinen, nykyisin huomattavan hintava vinyyliversio sisälsi extranaan huomattavan määrän liitteitä. Live at Leeds käynnisti The Whon erinomaisen laadukkaan 70-luvun, jonka studioäänitteiden kirkkaimpina mestariteoksina loistavat Who’s Next sekä Quadrophenia. Kaikki kolme ovat brittiläisen rockin kiistattomia virstanpylväitä ja niistä viimeksi mainittu vieläpä tupla-albumi.