The Rolling Stones: Aftermath

Ensimmäinen omien kappaleiden levy

Vuoden 1966 huhtikuussa ilmestynyt Aftermath oli ensimmäinen pelkästään parivaljakon Jagger/Richards kappaleista koostunut The Rolling Stonesin pitkäsoitto. Samalla se lienee yhtyeen varhaisista albumeista tasokkain. Heti avausraita Mother’s Little Helper on Brian Jonesin sitarin soitolla terästetty tarina pillereitä popsivasta äidistä.
Stupid Girl ja Under My Thumb edustavat tekstillisesti Jaggerin maskuliinista puolta, mutta musiikillisesti niistä jälkimmäinen on ksylofoneineen ja terhakoine riffittelyineen varsin inspiroitunut esitys. Niiden väliin Stoneseilla oli uskallusta sijoittaa kaunis ja tekstillisesti liki pitäen yltiöromanttinen Lady Jane. Dontcha Bother Me muistuttaa yhtyeen kunnioitettavista rhythm and blues-juurista ja yli

11-minuuttinen Comin’ Home on suorastaan hulvaton bluesjami, joka puolustaa yhtyeen varhaisen musiikillisen viitekehyksen esiintuojana paikkaansa albumilla mainiosti. Flight 505 jatkaa onnistuneesti bluesahtavissa tunnelmissa, mutta High& Dry rikastaa palettia jopa hienoisilla folkrockvivahteilla. Out of Timen pitkä ja ilman jousia toteutettu versio lukeutuu Aftermathin kirkkaimpiin helmiin.
Hittiversion kappaleesta sai niin ikään jousien kera toteutetulla näkemyksellään muun muassa Colosseum-yhtyeestä tutuksi tullut Chris Farlowe. It’s Not Easy ja Think edustavat suhteellisen tasokasta perusmatskua, mutta hempeämmät I Am Waiting sekä päätösraita What to Do vetävät albumin loppuosan pidemmän korren.
Aftermathin amerikkalaisversio poikkesi kotimaan julkaisusta melko runsaasti. Mukana oli vuoden 1966 suurimpiin hittisingleihin lukeutunut Paint It Black, mutta pois oli jätetty useita keskeisiä kappaleita. Vuosi 1967 oli Stonesille ulkomusiikillisten syiden vuoksi varsin paha, mutta kyseisen vuoden ensimmäinen Stones-pitkäsoitto Between the Buttons selkeästi mainettaan parempi.

Mestariteosten ketju alkaa toki vuoden 1968 Beggars Banquetista ja jatkuu ainakin vuoden 1974 It’s Only Rock n’ Rolliin, vaikka useita tasokkaita pitkäsoittoja, kuten erityisesti vuoden 1981 Tattoo You on toki työstetty myös niiden jälkeen.

Brian Lewis Hopkins Jones 28.2.1942–3.7.1969.