The Jimi Hendrix Experience: Are You Experienced?

Eräs rockin historian kaikkien aikojen albumidebyyteistä

The Jimi Hendrix Experiencen vuoden 1967 toukokuussa ilmestynyt ja The Animalsin basistina aikaisemmin kunnostautuneen Chas Chandlerin tuottama Are You Experienced? on kiistatta eräs rockin historian laadukkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista debyyttilevyistä. Sen merkitys niin psykedeelisen kuin hardrockin kehitykselle on varsin merkittävä.

Albumin levytykseen aikaa käytettiin noin viisi kuukautta, mikä oli vähän verrattuna Hendrixin myöhempiin levytyksiin, joista erityisen keskeisenä nousee esiin tupla-albumi Electric Ladyland. Are You Experiencedin britti- ja amerikanpainokset erosivat toisistaan suhteellisen runsaasti ja koska Jimi Hendrix, rumpali Mitch Mitchell ja basisti Noel Redding tekivät läpimurtonsa Englannissa, olkoon tarkastelussa nimenomaan brittiversio kyseisestä merkkipaalusta. Siltä puuttuvat singlemenestykset Hey Joe, Purple Haze sekä Wind Cries Mary, mutta niiden sijaan albumi sisältää upean bluesin Red House ja psykedeliahelmen Can You See Me kaltaiset ehdottomuudet, jotka jenkkiversiolta siis jäävät uupumaan.
Are You Experiencedin brittipainoksen ainoa balladi on näin ollen May This Be Love. Manic Depression, I Don’t Live Today ja Love or Confusion edustavat kaikki virtuoositeettiä esittelevää psykedeelistä rockia komeimmillaan ja melkoista soolotyöskentelyä on säästetty myös nimiraidalle Are You Experienced? Avausraita Foxy Lady on riffittelyn ja sooloilun ilotulitusta ja sen vastapainoksi Remember huokuu melankoliaa. Häpeilemättömän pelkistetyn riffin varaan rakennettu Fire ja monimuotoinen sävelteos Third Stone from the Sun edustanevat kuitenkin tyylillisesti pitkäsoiton ääripäitä.
The Jimi Hendrixin kakkosalbumi Axis: Bold as Love ehti sekin ilmestyä vuoden 1967 puolella. Loisteliaaseen debyyttiin verrattuna kyseessä on hieman hajanaisempi kokonaisuus, joka vakuuttaa kuitenkin erityisesti balladituotannollaan

Niin upea nimiraita Bold as Love, harvinaisempi helmi Castles Made of Sand kuin Hendrixin todennäköisesti tunnetuin slovariklassikko, lukuisia coverversioita osakseen saanut Little Wing edustavat kaikki parhautta.

James Marshall ”Jimi” Hendrix 27. marraskuuta 1942 Seattle, Washington – 18. syyskuuta 1970 Lontoo, Britannia