The Clash: The Clash

Brittipunkin kulmakivi

Musiikillisessa monimuotoisuudessaan The Clashiä voi pitää kaikkein keskeisimpänä englantilaisena punkrockyhtyeenä. Uransa aikana yhtye toki laajensi tyyliään ensisijaisesti reggaen ja skan, klassikkoalbumilla London Calling Spectoriaanisen äänivallin sekä viimeistään Combat Rock-pitkäsoiton aikoihin silkan valtavirran rockin suuntaan.
Solisti/kitaristi Joe Strummer, kitaristi Mick Jones, basisti Paul Simonon sekä rumpali Tory Crimes nauhoittivat esikoispitkäsoittonsa helmikuussa 1977 ja se julkaistiin jo noin puoli vuotta ennen Sex Pistolsin Never Mind the Bollocksia.

Kahden soinnun voimapurkaus White Riot oli Clashin debyyttisingle ja yhtyeen kiihkeällä esikoisella ainoa hengähdystauko koetaan Junior Murvin-coverin Police and Thieves muodossa. Avausraita Jamie Jonesin teemana on todellinen Lontoossa 70-luvulla vaikuttanut rouvashenkilö, Mick Jonesin ja Joe Strummerin yhteistyötä oleva Remote Control havainnoi ensisijaisesti poliiseja sekä levy-yhtiöitä. Niin ikään Jonesin kynästä lähtöisin oleva I’m So Bored with the USA oli orginaalilta nimeltään I’m So Bored with You, ihmissuhdekappale toisin sanoen.
Career Opportunities on tulkittavissa hyökkäyksenä tuonaikaista englantilaista poliittista ja taloudellista tilannetta vastaan. Myös muu kappalemateriaali, jonka huippuhetkiin lukeutuvat erityisesti Hate & War, London’s Burning, Mick Jonesin käsialaa oleva ja myös hänen vokalisoimansa Protex Blue, 48 Hours, jonka Ratsia levytti debyytilleen nimellä 48 tuntia sekä Pelle Miljoona & 1980-yhtyeen keikkaohjelmistoon kuulunut ja myös Näyttämökuvia-livelle päätynyt Garageland, on genressään vastustamatonta edelleen runsaat 36 vuotta julkaisunsa jälkeen.

The Clashin suoraa punkkautta jatkoi vielä seuraavana vuonna ilmestynyt ja ensisijaisesti Blue Öyster Cultin kanssa tekemästään yhteistyöstä tunnetun Sandy Pearlmanin tuottama Give ’em Enough Rope. Sen kirkkaimpiin helmiin lukeutuvat Safe European Home, Tommy Gun sekä Mick Jonesin sympaattinen kouluaikojen muistelu, suoranaisesta statementistä käyvä Stay Free.

Joe Strummer 21.8.1952–22. 12. 2002