Terkut kehysriiheen: ”Palauttakaa nuorison usko tulevaisuuteen!”

Teksti: Pasi Huttunen

Koulutuksesta ei enää ole varaa leikata, toteavat sitoutumattomat opiskelijajärjestöt kannanotossaan kehysriihen alla.
Järjestöt ovat huolissaan siitä, että Suomen koulutustason nousu on pysähtynyt ja Suomi jää jälkeen muista OECD-maista. Suomalaisten nuorten lukutaito on heikentynyt, kyynisyys koulua kohtaan kasvaa ja opiskelijoiden uupumus ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet.
”Poliitikot perustelevat leikkauksia usein sanomalla, etteivät he halua jättää lapsilleen velkaa maksettavaksi. Me nuoren sukupolven edustajat pelkäämme, että hallitus toimillaan saattaa saada valtion talouden tasapainotettua, mutta jättää yhteiskunnalle paljon raskaamman velkataakan kannettavakseen koulutusvelan muodossa”, järjestöjen puheenjohtajat sanovat.
”Kehysriihelle meillä on vain yksi toive: palauttakaa opiskelevan nuorison usko tulevaisuuteen!”

Järjestöt valvovat kehysriihineuvotteluja ja järjestävät popup-ravintolan ”Opiskelijan keittiössä”. Päättäjille on Kesärannassa tarjolla perinteisiä opiskelijoiden herkkuja.

Kannanotossa ovat mukana Akavan opiskelijat, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi, Finlands Svenska Skolungdomsförbund, Opiskelijoiden liikuntaliitto, Suomen Opiskelija-Allianssi, Suomen opiskelijakuntien liitto, Suomen ylioppilaskuntien liitto sekä STTK-Opiskelijat.