Teatteri Moderni Kanuuna: Murheenkapselista galleriaan ja asemalle

Teatteri Moderni Kanuuna on porilainen näyttämötaiteen alalla puuhasteleva underground-taiteilijaporukka, jonka jäsenet ovat kunnostautuneet myös muusikkoina. Juuri julkaistu Murheenkapselista galleriaan ja asemalle on alkujaan sävelletty ryhmän taannoiseen, muusikko Mika Rätön käsikirjoittamaan samannimiseen näytelmään, jossa ylimielinen nero ja astronautti Ludvig Singenal ylittää niin maailmankaikkeuden kuin hyvän maunkin rajoja. Nyt viitisen vuotta myöhemmin näytelmää mukaileva sävellys on jostakin syystä päätetty julkaista levyllä, ja taitaa itse asiassa olla jo toinen Teatteri Moderni Kanuunan näytelmän pohjalta tekemä äänilevy.

Ja mikäs siinä, kyllähän tätä levyä voi hyvin kuunnella sellaisenaankin. Mitään selvästi havaittavaa draaman kaarta Teatteri Moderni Kanuuna ei kuitenkaan ole ääniraidalleen loihtinut, vaikka näytelmän kohtaukset onkin kirjattuna kansipahveihin selostuksineen kaikkineen. Oikeastaan koko kokonaisuutta leimaa sama, hieman haikea ja vähän alakuloinenkin tunnelma. Hetkittäinen kepeä hilpeys siellä täällä on sekin jotenkin etäistä ja ohimenevää, mikä toisaalta kyllä sopii tarinan luonteeseen. Hieman puuduttavaksi sen kuuntelu saattaa pitemmän päälle silti käydä, sillä tunnelma ei levyn kappaleilla niin kovin paljon yhdestä toiseen heilahtele.

Murheenkapselista galleriaan ja asemalle on hiljaista musiikkia, ja hienovaraiset nyanssit vaativat keskittynyttä syventymistä myös kuuntelijalta. Vihellykset, kolahdukset ja muut pelkistetyt elementit jäävät muuten herkästi huomaamatta. Levyvalintana Murheenkapselista galleriaan ja asemalle sopiikin mainiosti hetkeen, jolloin on aikaa pitkille ajatuksille ja rauhaisalle yksinololle. Noin muuten kuuntelu saattaa jäädä vähäiselle, jokapäiväiseen käyttöön kun levy on hiukan turhan raskas kuunneltava. Mikään massojen levy tämä ei missään tapauksessa ole eikä varmasti pyri sitä olemaankaan.

Jos nyt jotakin vertailukohtaa Teatteri Modernin Kanuunan musiikille halutaan löytää, niin äkkiseltään mieleen tulee samojen pienten levy-yhtiöiden listoilla operoiva Paavoharju. Samanhenkistä verkkaista poljentoa ja hillittyä tunnelmointia harrastaa kumpainenkin, mitä nyt Teatteri Moderni Kanuunan tarinat ovat raadollisempia. Ystäviä varmasti löytyy molemmille. Toivottavasti Teatteri Moderni Kanuuna tavoittaa omansa.