Teatteri ja sosiaalityö paiskaavat kättä Joensuussa

JOENSUU Teatteriryhmä Kipinät tuo keskiviikkona 30. toukokuuta maailmanlopun aiheet teatterilavalle Joensuussa. Näytelmä Menolippu – Matkoja maailmanloppuun on Joensuusta ja Joensuun lähialueilla asuvien maahanmuuttajien devising-menetelmällä koostama näytelmä. Projektin taustalla on Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijan ja teatteri-ilmaisun ohjaajan Maria Korkatin lopputyö.

Devising-teatteriin kuuluu, ettei näytelmällä ole valmista käsikirjoitusta tai vuorosanoja, vaan ryhmä valitsee aiheensa ja suunnitellee esityksensä itse.

”Tavoite oli tutkia miten osallistuvan teatterin tapa voisi tukea osallisuuden kokemista ja aktiivista toimijuutta. Varsinaiset tulokset on tietysti vaikea todeta, sillä kyseessä on elinikäiset prosessit, mutta uskon että juuri sillä on merkitystä että jokainen saa vaikuttaa teoksen valmistumiseen ja nähdä käden jälkensä lopputuloksessa”, Korkatti kertoo.

Menolippu ei ole yksi juonellinen kertomus, vaan se esittelee erilaisia näkökulmia maailmanloppuun.

”Tämä on vähän niin kuin yhteenveto aiheesta jota ollaan tutkittu, ja nyt sitten näytetään löytämämme tulokset”, Korkatti avaa näytelmää.

Korkatin opinnäytetyön toimeksi antajana toimii Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen oSallisuushanke Salli. Hanke on Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama ja päämääränä on lisätä erityisesti heikossa asemassa olevien ihmisten osallisuutta ja parantaa kuntien ja järjestöjen välistä yhteistyötä.

Teatteriryhmän kaari huipentuu nyt lopputuotokseen, mutta haaveena olisi myös toiminnan jatkuvuus.

”Aika näyttää jatkuuko teatteriryhmän toiminta, mutta on siitä puhuttu ja kyselty, että onko tällaiselle ryhmälle tilausta Joensuussa. Itsestä olisi mielenkiintoista jos toiminta jatkuisi, ja toiminnalle löytyisi vetäjä ja uusia osallistujia”, Korkatti kertoo.

Ryhmässä on mukana osallistujia Somaliasta, Venäjältä, Espanjasta ja Suomesta. Eri kansalaisuuksia ja ikäluokkia yhdistänyt projekti on tuonut yhteen myös eri alojen opiskelijoita: projektin markkinoinnista vastaa yhteisöpedagogiopiskelija Humakista ja esityksen videoinnista huolehtii viestinnän opiskelija Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulusta.

Esityksen kesto on noin tunti ja sinne on vapaa pääsy.

Menolippu – Matkoja maailmanloppuun esitykset:
30.5. Klo 19 Väen talolla
31.5. Klo 11 Kansalaistalolla
31.5. Klo 19 Väen talolla

Paikkavaraukset:
kipinatryhma@gmail.com / 0442920272