Täydellisyyttä hipova toimintapläjäys

Teksti: Laura Väänänen
Kuvat: 20th Century Fox
Ohjaus: Matthew Vaughn.
Käsikirjoitus: Matthew Vaughn ja Jane Goldman.
Näyttelijät: Colin Firth, Julianne Moore, Taron Egerton, Mark Strong, Halle Berry, Edward Holcroft, Channing Tatum, Pedro Pascal.
Ensi-ilta 22.9.2017.

Kingsman: Kultainen kehä jatkaa siitä, mihin huippusalaisesta itsenäisestä tiedustelujärjestöstä kertova elokuvasarjan ensimmäinen osa jäi.

Nyt vastassa ovat kuitenkin uudet pahikset: koko maailman huumebisnestä johtava Poppy (Julianne Moore), joka on saanut värvättyä apurikseen edellisessä elokuvassa epäonnistuneen Kingsman-agenttikokelaan Charlien (Edward Holcroft). Yhteistuumin he onnistuvat tuhoamaan sekä Kingsmanin päämajan että kaikki agentit lukuunottamatta Eggsyä (Taron Egerton) sekä Merliniä (Mark Strong). Tiukassa tilanteessa miehet päätyvät Yhdysvaltoihin ja liittoutuvat paikallisen vakoojajärjestö Statesmanin kanssa. Yhdessä nämä kaksi organisaatiota ryhtyvät pelastamaan maailmaa Poppyn pahalta suunnitelmalta.

Ehdottomasti elokuvan parasta antia ovat aivan huippuunsa hiotut henkeäsalpaavan hienot taistelukohtaukset, joita elokuva on pullollaan alusta loppuun saakka. Normaalista poikkeava kuvaustyyli on virkistävää ja päästää katsojan kutkuttavan lähelle tapahtumaa. Erityisen hyvin mieleen jäi tapahtumat käyntiin laittava takaa-ajo pitkin Lontoon katuja, joka veti katsojan mukaan elokuvan maailmaan heti ensimmäisistä minuuteista lähtien. Myös taistelukohtauksien musiikkivalinnat on tehty aivan nappiin.

Toinen tämän filmin helmi on loistava musta huumori, jota dialogi on pullollaan. Hyvä huumorintaju paistaa läpi myös tavasta, jolla elokuva on tehty, sillä se ei ota itseään liian tosissaan vaan uskaltaa omalla tavallaan parodioida myös itseään, esimerkiksi Statesmanin agenttien nimet ovat hykerryttävän hauska oivallus. Eggsyn ja Tilden suhteen myötä tarinaan on tuotu myös draaman elementtejä, joita ilmankin elokuva olisi pärjännyt, mutta ei niistä haittaakaan ole.

Elokuvan näyttelijäkaarti pursuu kaikkien tuntemia nimiä kuten Colin Firth sekä Julianne Moore, ja mukaan on saatu jopa itse Elton John. Roolisuoritukset ovat kaikin puolin hyviä, kaikki näyttelijät ovat onnistuneet toteuttamaan roolihahmonsa uskottavasti hauskuutta unohtamatta. Yllättävää oli kuinka pieneksi jäi Halle Berryn sekä Channing Tatumin aika valkokankaalla. Ehkä heidän roolihahmoihinsa keskitytään enemmän elokuvasarjan mahdollisessa seuraavassa osassa.

Elokuva on laadukkaasti toteutettu, erittäin viihdyttävä kokonaisuus. Toimintapläjäys täyttää katsojan odotukset täysin ja osin jopa ylittää ne. Elokuva on hyvää jatkoa ensimmäiselle osalle, sillä siihen on otettu mukaan kaikki ne ominaisuudet, jotka tekivät edeltäjästään loistavan, mutta tarinaa on kuitenkin kehitetty eteenpäin uusien hahmojen avulla. Osa leffan vitseistä aukeaa vain ensimmäisen osan nähneille, mutta muuten Kultainen kehä toimii hyvin myös itsenäisenä elokuvana.