Tärkeä kirja eurooppalaisesta lobbauksesta

Teksti: Pasi Huttunen
Kuva: Ville Sivonen

Jaana Kivi: Bryssel myyty. Into Kustannus 2016. 320s.
Jaana Kivi: Bryssel myyty. Into Kustannus 2016. 320s.
Bryssel myyty – Lobbausparatiisin kauppiaat on tärkeä kirja. Ottaen huomioon, että Bryssel on melko selkeillä mittareilla maailman lobbauspääkaupunki ja Suomi on luovuttanut osan suvereniteetistaan Euroopan unionille, on hämmentävää, kuinka vähän tästä asiasta on puhuttu. Juuri sen vuoksi myös toivoisi, että Jaana Kiven kirja olisi parempi.
Journalistisella otteella tehty tietokirja ei aina tunnu oikein tietävän mihin pitäisi mennä ja harhailee vähän sinne ja tänne. Lobbauksesta puhutaan, mutta vielä enemmän puhutaan TTIP-sopimuksesta, jonka kriitikkona Kivi on jo aiemmin profiloitunut. Kivi tuli tunnetuksi kun Alexander Stubb (kok.), silloinen pääministeri yritti vaientaa hänet, eikä Yle erityisen hyvin kunnostautunut toimittajansa puolustamisessa. Kivi käykin läpi paljon TTIP-asiaa kirjassaan ja itse asiassa juuri kauppasopimuksen kritiikki tuntuu olevan kirjan pääpointti. Ja on hänellä tarjota kirjassaan myös lisää Stubb-kritiikkiä. Hänen mukaansa Stubb oli avainhenkilö siinä, että pakollisen lobbausrekisterin luominen EU:hun torpattiin.

Lisäksi kirjassa käydään läpi pyöröovi-ilmiötä, eli avainvaikuttajien siirtymistä julkiselta yksityiselle sektorille ja päinvastoin myös Suomessa. Paljon on toki myös kirjan otsikossa luvattua analyysiä EU:n lobbauskoneistoista. Tämä kaikki on kuitenkin hiukan liikaa kirjalle, jonka mitta on vain kolmisensataa sivua. Hän on haastatellut kirjaa varten kattavan joukon ihmisiä lobbaajista, aktivisteihin ja poliitikkoihin sekä kahlannut kaikesta päätellen kunnioitettavan määrän aineistoa läpi.
Toimittamista kirja olisi kaivannut kovasti. Nyt syntyy vaikutelma, että se on haluttu saada ulos hiukan liian kovalla kiireellä. Kirjassa on paljon huonoa kieltä ja outoja lauserakenteita, jotka tekevät sinänsä kiinnostavan sisällön omaksumisesta välillä tuskaa. Varsin vapaamuotoisesti kirmaava rakennekaan ei juuri helpota lukijan urakkaa.

Kirjan merkitystä ei silti voida kiistää. Kun Euroopan komissio on linjannut, että on tarkoin varjeltava sitä, mitä esimerkiksi kansainvälisistä kauppasopimuksista pääsee julkisuuteen ja että niistä tulisi kertoa vain positiivisia asioita, niin on elintärkeää, että joku selvittää ja kertoo asioita välittämättä komission näkemyksistä. EU on niin monimutkainen koneisto, sen demokratiavaje on niin ammottava ja sen merkitys sekä eurooppalaisten että koko maailman ihmisten kannalta on niin suuri, että tutkivalle journalismille ja kriittiselle tutkimukselle on valtava tilaus.