Tanssi keskellä kuopiolaista kulttuurihistoriaa

Luontoon -esityksen tekijät ovat hakeneet inspiraationsa pohjoissavolaisesta luonnosta. Kuvassa Jouni Järvenpää. Kuva: Aki Lintumäki.

Kuopiossa tanssitaan luontoa esiin viikonloppuna. Luontoon on media- ja tanssitaidetta yhdistelevä teoskokonaisuus, joka koostuu neljästä vuodenajasta ja esittelee luontoa 1700-1800 -luvun puutaloista koostuvassa kulttuurihistoriallisessa korttelissa.

Teoksen valmistavat ohjaaja-käsikirjoittaja Aki Lintumäki, koreografi-tanssija Jouni Järvenpää, muusikko Tomi Kosonen sekä tuottaja Asta Elijoki.

”Tekijät ovat vuoden 2015 aikana tutkineet pohjoissavolaista luontoa. He ovat löytäneet neljä paikkaa, joiden yksityiskohtia, muotoja ja rytmiä tanssija Jouni Järvenpää on käyttänyt pohjana koreografiselle ajattelulleen. Järvenpää on tehnyt kullekin paikalle, kullekin vuodenajalle yhden tanssin. Aki Lintumäki on kuvannut tanssit elokuvallisia keinoja käyttäen ja Tomi Kosonen luonut kokonaisuudelle ainutlaatuisen äänimaiseman”, tekijät kuvailevat.

Tanssiteos syntyy ajankohtaan, jossa keskustelu kuohuu muutenkin kuopiolaisen kulttuurihistorian ympärillä. Anna-Reetta Suhonen kirjoitti tuoreimpaan Uljaaseen Minna Canthin kotitalon kohtalosta käytävästä vuosi kestäneestä kiistasta: Kanttilan tulevaisuus edelleen epäselvä
Henkinen perintö rakennusta tärkeämpi?

Pasi Huttunen