Takaumia punkeimmilta vuosilta

JOENSUU – Suomipunkin klassikot Pelle Miljoona ja Tumppi Varonen ehtivät nostalgiasävytteiseen haastatteluun ennen United-yhtyeensä Kerubin keikkaa.
Kaksikon musiikilliset tiet osuivat yksiin ensin Pohjalla-kiertueella, jolla Pelle esiintyi N.U.S.-yhtyeensä kanssa ja Tumppi Problemsin riveissä.
”Bussit ja majoitukset olivat mitä olivat. Silloin yövyttiin järkkäreiden himassa, ei ollut vielä Elmuja” Pelle toteaa.
”Elmun bileissä soitettiin ekan kerran 1978-yhtyeen kanssa” Tumppi muistelee.

1978:sta futuristisesti 1980:ksi nimensä vaihtaneessa yhtyeessä olivat Pellen ja Tumpin lisäksi mukana Ari Taskinen ja Rubberduck Jones. Loppuvuodesta 1978 yhtye levytti seuraavan vuoden alussa ilmestyneen ja punkin tivistymänä Suomessa pidetyn albumin Pelko ja viha.
”Treenattiin Punkhousessa Hakaniemessä ja siellä pyöri paljon niitä sen ajan punkkeja.” Pelle kertoo.
”Rubberduck oli Taskisen kaverin kavereita ja sitä kautta se tuli mukaan bändiin. Ensimmäinen keikka oli Suomenlinnassa kuvataiteilija Timo Aarnialan järjestämänä. Sillä keikalla puolet laulukamoista hajos” toteaa Tumppi.
”Me soitettiin niitä biisejä jo keikoilla, ennen kuin mentiin tekeen levy. Duckelin kitara oli nimibiisissä yks päätekijä”, Pelle täydentää.
Syksyllä 1979 ilmestyneelle pitkäsoitolle Viimeinen syksy toiseksi kitaristiksi yhtyeeseen liittyi myös Problemsista tuttu Stefan Piesnack. Pellen vokalisoimista kappaleista albumin tunnetuimpaan antiin lukeutuu Gabriel.
”Kaikki bändissä diggasivat reggaesta. Näin Bob Marley & The Wailersin Tukholmassa kesällä 1979. Se oli loistava keikka. Gabrielin tarina kertoo mun lapsuudenaikaisesta frendistä Haminassa, mutta mukana on myös fiktiota, eikä hänen nimensä ollut Gabriel”, Pelle taustoittaa.

Alkuvuodesta 1980 keikoille starttasi uusi kokoonpano Pelle Miljoona Oy, jossa Pellen, Tumpin ja Taskisen lisäksi olivat mukana sittemmin Hanoi Rocksissa maailmanmaineeseen nousseet Andy McCoy ja Sami Yaffa.
”Ne löytyivät Taskisen kautta. Andylla oli kaksi Marshallin kaappia ja se käytti sellaista tosi ohutta soundia Duckeliin verrattuna. Huomautin tästä Andylle ja se sanoi, että älä ikinä spekuloi hänen soundejaan”, Tumppi muistelee.
Loppukesästä 1980 Pelle Miljoona Oy levytti klassikkoalbumin Moottoritie on kuuma. ”Legendaarinen Risto Hemmi äänitti sen. Silloin käytettiin tollaista moniraitatekniikkaa ja siinä oli erilaisia sekvenssereitä”, Pelle kertoo.
”Ennen levyn äänityksiä me oltiin kuukausia keikoilla. Pohjat äänitettiin nopeesti. Ei kelattu, että siitä tulisi jotakin tosi suurta”, Tumppi täydentää.
Tumppi liittyi viime keväänä Unitediin Pellen aisapariksi vuosien tauon jälkeen. Tätä ennen parivaljakko yhdisti voimansa 1980:n ja Oy:n reunion-keikoilla.

Onko Unitedilta odotettavissa uutta tuotantoa?
”Nyt on ollut mielenkiintoisia proggiksia, jousiorkestraatioita sun muita, joista ei ole voinut kieltäytyä. Mä luulen, että melko varmasti ens vuonna tulee uus levy”, Pelle tuumii.
”On kuitenkin myös eräänlainen kakkossuunnitelma”, Tumppi vihjaa.