Taipale kutoi mukaan uniinsa Iisalmessa

KUIVURI JAZZ Iisalmessa Itikan tilalla Savon Siemen Oy:n varastotiloissa neljännen kerran järjestetty Kuivuri Jazz tarjosi Röyhkän ja Pyysalo kvartetin lisäksi myös toisen herkun musiikin ystäville. Festivaali keskittyi määrän sijaan hienovireisesti laatuun ja lauantaina 31. heinäkuuta sitä tarjosi Taipale-yhtye.

Taipaleen kuopiolais-iisalmelaisen kitaristin Markus Väisäsen säveltämät taianomaiset kappaleet kuljettivat jälleen kuin varkain unenomaisiin tarinoihin ja musikaalisiin muistikuviin. Yhtyeen sovituksissa löytyi herkkyys niin pieniin vähäeleisiin yksityiskohtiin kuin leimahtaviin soitonriemun hetkiin.

Väisänen on löytänyt sävellyksissään kuulijan mielikuvia ja ajatuksenvirtaa stimuloivan säveltarinan mallin. Se kietoo kudelmaansa kuin varkain ja hartaus johdattaa hänen kappaleissaan tarkan kaaren kautta eheään kokonaisuuteen. Ikään kuin Taipale-yhtye olisi sovituksissaan löytänyt sen yhteisen, joka yhdistää ihmisten havainnot ja muistot. Kaihoa ja tunnelmaa ammennetaan kansanmusiikin, progen ja jatsin yhteiseltä astialta.

Väisäsen ja bassoa soittavan Kalle Ylitalon yhteinen sävel löytyi jo viime syksynä ilmestyneellä debyytti-levyllä, mutta siitä huolimatta tuntuu, että kaksikko avaa yhteistä tietään yhä syvemmille urille keikka toisensa jälkeen. Melodia vastuuta vaihdellaan basson ja kitaran välillä sumeilematta ja sujuvasti. Ylitalon maalailevan basson voi tunnistaa myös Senni Eskelisen Stringpurée orkesterista. Rumpuja kokoonpanossa soittaa Janne Mathlin.

Keikan ehdottomia helmiä oli levyn avaava kappale Yhteiselle valkealle pilvelle. Siinä koko keikan yhteissoitto tuntui kulminoituvan ja yhtyeen yhteinen ajatus loisti kirkkaimmillaan.

Yhtyeen kunnianhimoinen tavoite viedä sekä soittajat että kuulijat yhteiselle taipaleelle järkkyi kuitenkin kertaalleen, kun soittajat olivat valinneet ohjelmistoonsa ennenkuulemattoman kappaleen Viimeinen tanssi, joka on Ylitalon käsialaa. Kaunis ja oikukas melodia kariutui sovittamattomuuden puutteeseen ja pudotti kuulijan hetkeksi kyydistä. Paluu takaisin oli kuitenkin helppoa muuten eheän toisen setin myötä. Toivottavasti tämä kappale ei kuitenkaan jää sikseen, sen verran kauniit elementit siinä olivat läsnä.

Taipale Myspacessa