Tähtitalvikki nostetaan varjoista luonnonkukkien päivän tähdeksi

Luonnonkukkien päivänä on Itä-Suomessakin tarjolla runsaasti opastettuja kasviretkiä. 19. kesäkuuta vietettävän yhteispohjoismaisen päivän tavoitteena on herätellä kiinnostusta luonnonkasveihin ja samalla edistää kasviharrastusta ja –tuntemusta. Tämän vuoden teemalajina on tähtitalvikki (moneses uniflora), jonka levinneisyysalue kattaa koko Suomen. Yleisimmillään kasvi on Itä- ja Pohjois-Suomessa.
”Tähtitalvikki viihtyy varjoisissa, tuoreissa metsissä, korvissa ja puronvarsilla. Etenkin maan eteläosassa se on taantunut metsien hakkuiden ja pirstaloitumisen vuoksi. Vuoden 2010 uhanalaisuusarvioinnissa se luokitellaan alueellisesti uhanalaiseksi eteläisessä Suomessa lounaisella rannikkomaalla ja Ahvenanmaalla”, Suomen luonnonsuojeluliitosta kerrotaan.

Itä-Suomessa kasviretkiä järjestetään kaikkiaan 17. Pohjois-Savossa retkiä järjestetään kaksi kappaletta Iisalmessa, kaksi Kuopiossa sekä yksittäiset retket Leppävirralla, Nilisiässä ja Suonenjoella.
Pohjois-Karjalassa retkiä järjestetään Enossa Sammalus-suolla, Kesälahdella Hiekkapellon niityllä, Kiteellä Koikkalanmäen rinnelaitumilla, Kontiolahdella Viljakaisensuolla, Lieksassa Pankakosken Reposuolla ja Liperissä Viinijärven asemalla.
Etelä-Savon neljä kasviretkeä sijoittuvat Juvalle Pattoin perinnetilalle, Mikkeliin Urpolan luonnonsuojelualueelle, Pieksämäelle Vaalijalan rannalle sekä Savonlinnaan Hevonniemen ennallistamispolulle.
”Vuosi 2011 on Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi. Pääosin paikallisten kasviharrastajien voimin toteutettavat 114 kasviretkeä eri puolilla Suomea ovat erinomainen osoitus vapaaehtoistyön voimasta luontoharrastuksen ja luonnontuntemuksen edistämisessä”, Sinikka Kunttu Suomen luonnonsuojeluliitosta kertoo.

Tanskassa luonnonkukkien päivää on järjestetty jo vuodesta 1988 lähtien. Suomeen se rantautui vuonna 2003.
Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, Natur och Miljö, Suomen Biologian Seura Vanamo, Societas pro Fauna et Flora Fennica, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo, Suomen ympäristökeskus, Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL, Kasvityöryhmä ja WWF Suomi.

Lisätietoa luonnonkukkien päivän opastetuista kasviretkistä: www.sll.fi/luonnonkukat