Sytyvesti kokosi teatteritaitajat Kuopioon

Teksti ja kuvat: Santtu Paananen
Kellariteatterin St. Helsinki kertoi tarinan apokalypsin jälkeen.

Ylioppilasteatterikansa valtasi Kuopion viikonlopuksi huhtikuun 15. – 17. päivä. Kahdeksantoista eri esitystä, viitisensataa teatterintekijää, kolme päivää. Järjestyksessään 36. ylioppilasteatterifestivaali, tänä vuonna savolaisittain Kuopijon Sytyvesti, juhlittiin ja esiinnyttiin onnistuneesti läpi.

”Nyt on onnelliset tunnelmat. Aika hyvin meillä meni!”, kommentoi ”yksi Sytyvestin piällysmies” Aapo Halme muutama hetki urakan loppuun taputtelun jälkeen.


”Väkeä riitti hyvin pääasiassa jokaiseen näytökseen. Katsojat olivat pääasiassa nuorta porukkaa ja teatteriaktiiveja, mutta mukaan saatiin myös vanhempaa väkeä ja SYTY:n ulkopuolisia. Vaikka raati antoi myös kritiikkiä ja palautetta esityksistä, olivat ne heidän mielestään kovaa tasoa”, Halme selostaa iloisena.

”Erityisen paljon kehuja sai teatteriväen puolelta koulumajoitus ja sen tarjoilut, joista ylioppilaskunnan yhteiskristillinen kerho Suola vastasi kokonaan. Suolan ihmiset pelastivat meidät, ja olemme äärettömän syvästi kiitollisia tästä avusta!”

Halmeen mukaan tämänvuotista tarjontaa yhdistivät yleismaailmalliset teemat. Kantaaottavuus ja mystiikka olivat läsnä monissa näytelmissä. Allekirjoittanut kävi tarkastamassa näytelmät Suuri Peto!, St. Helsinki ja Edvard Laituri – Avoin tapaus ja yhtyy tähän ainakin kahden ensimmäisen osalta. Kukin esityksistä oli omalla tavallaan rohkea ja heittäytyvä, kunnianhimoinenkin.

”Raatilaisten mukaan ylioppilasteatteri on teatteriharrastuksen kentällä aivan oma lukunsa ja genrensä. Lisäksi ylioppilasteatterissa tehdään juttuja, joita muut eivät lähde tekemään. Joukosta löytyy hyvin lahjakkaita esiintyjiä”, Aapo Halme kertoo.

Ylioppilasteatteriliitto SYTY ry:n jäsenkaupunkeja vuorotellen kiertävä tapahtuma rantautuu ensi vuonna Poriin nimellä Ei Paskempi –festivaali. Kuopiossa festivaali järjestettiin viimeksi vuonna 2007.