Syrjiikö Gramex viittomakielistä Signmarkia?

26. lokakuuta Helsingin Uutiset kirjoitti Signmarkin ja Gramexin välisestä kuohunnasta. Uutisessa kerrottiin Gramexin jättävän maksamatta Signmarkille kuuluvia tekijänoikeuskorvauksia, koska artisti ei tuota ääntä.
Gramexin apulaisjohtaja Lauri Kaira epäilee, että kiistan taustalla on väärinymmärrys.
”Gramexin tekijänoikeuskorvaukset ovat tarkoitettu taiteilijoille, jotka toimivat äänitteellä soittajina, laulajina tai kapellimestareina. Ehkä tässä ei aivan tarkkaan olla selvillä Gramexin toiminnasta ja sekoitetaan Gramexin ja Teoston toimialueet”, kommentoi Kaira.

Teosto maksaa tekijänoikeuskorvauksia säveltäjille, sanoittajille sekä sovittajille. Teostosta Signmark saa hänelle kuuluvat korvaukset toimiessaan kappaleidensa sanoittajana ja sovittajana.
Kuurojen Liiton viestintäpäällikkö Antti Mäkipää pitää käynnissä olevaa kiistaa ennakkotapauksena.
”Kyse on aivan uudenlaisesta tilanteesta, joka tulee nyt määritellä. Korostamme viittomakielisen ja puhetta tuottavan solistin yhdenvertaisuutta taiteilijoina”, Mäkipää kommentoi.
Gramexin mukaan äänitallenne on nimenomaan ääntä sisältävä teos, josta saadut korvaukset määräytyvät tallenteelle äänitettyjen osuuksien mukaan.
”Kuurojen Liitto haluaa selvittää, voidaanko viittomakielisyys ja äänen tuottaminen rinnastaa korvausten osalta”, toteaa Mäkipää.

Signmark itse kieltäytyi Uljaan haastattelusta. Kotimaa24:lle artisti kommentoi viime viikolla, ettei kiistassa ole kyse rahasta vaan periaatteesta.
”On ymmärrettävää, että Gramexilla on omat maailmansa, mutta aina voi silti luoda uuden lokeron, systeemin ym. Eletäänhän me jo lukua 2012”, Vuoriheimo kertoo.
Aiheesta herännyt kohu – varsinkin Gramexia kohtaan osoitettu soimaus syrjinnästä – vaikuttaa hivenen kummalliselta, kun tutustutaan tarkemmin tekijänoikeusjärjestön olemassaolon tarkoitukseen.
”Meillä Signmarkin asia noteerattiin niin tärkeäksi, että asia vietiin tilityssääntötoimikunnalle ja siitä hallitukselle, mutta valitettavasti meitä sitovat säädöksemme. Signmark saa hänelle kuuluvat Gramex-korvaukset toimimisestaan äänitteen tuottajana. Emme esimerkiksi saa jakaa levyn yhden biisin soitosta kerättyjä korvauksia sellaiselle bändiläiselle, joka ei studiossa soittanut osuuksia juuri tuohon biisiin”, Kaira jatkaa.

Signmarkin julkaisuistaan saama tuottajakorvaus on samansuuruinen kuin kaikkien julkaisuilla esiintyvien muusikkojen korvaus yhteensä. Jotta Signmarkille voitaisiin tilittää suurempi summa Gramex-korvauksia, tulisi tinkiä julkaisuilla esiintyvien osuudesta. Korvausten suuruus määräytyy äänitteiden julkisen esittämisen, esimerkiksi radiosoiton, mukaan.
Kaira mainitsee säädökset, joihin Gramexin toiminta on sidottu. Kyseessä on tekijänoikeuslainsäädäntö, joka pohjautuu Suomen vuonna 1983 ratifioimaan Rooman sopimukseen. Tulisiko lainsäädäntöä muuttaa? Vai onko täysin absurdia ajatella, että Signmarkille – jonka viittomakielistä esitystä ei äänitteelle voida tallentaa – kuitenkin maksettaisiin korvaus äänitteellä esiintymättömyydestä?