Synkkä ja pitkä spagettiwestern

Teksti: Anton Rinta-Jouppi

The Hateful Eight. 2016. Käsikirjoitus ja ohjaus: Quentin Tarantino  Rooleissa: Samuel L. Jackson, Tim Roth, Kurt Russell, Walton Goggins, Jennifer Jason Leigh, Bruce Dern, Michael Madsen, Demian Bichir, Channing Tatum Kesto: 168min Ensi-ilta 13.1.2016,
The Hateful Eight. 2016.
Käsikirjoitus ja ohjaus:
Quentin Tarantino
Rooleissa: Samuel L. Jackson, Tim Roth, Kurt Russell, Walton Goggins, Jennifer Jason Leigh, Bruce Dern, Michael Madsen, Demian Bichir, Channing Tatum Kesto: 168min Ensi-ilta 13.1.2016,
Sisällissodan jälkeiseen USA:han sijoittuva The Hateful Eight on mestariohjaaja Quentin Tarantinon uusin ohjaus ja samalla miehen toinen western kiitoksia keränneen Django Unchainedin (2012) jälkeen. Melkein kolmetuntinen spagettiwestern sijoittuu keskelle hyisintä Wyomingiä, jossa sijaitsevaan syrjäiseen majataloon kahdeksan matkalaista kerääntyy lumimyrskyltä suojaan. Sekalainen seurakunta koostuu mitä erikoisimmista henkilöistä, kuten vaikkapa mustasta palkkionmetsästäjästä (Samuel L. Jackson), englantilaisesta hirttäjästä (Timothy Roth), sheriffistä (Walton Goggins) ja tietysti hirteen matkalla olevasta rikollisesta (Jennifer Jason Leigh). Tästä saadaankin mukava soppa vastakkainasetteluita aikaiseksi pieneen majataloon, joka pullistelee pyssymiehiä ja sodan aiheuttamia kaunoja.

Trailerin perusteella voi odottaa yhtäläisyyksiä Djangoon, ja niitä toki löytyykin muun muassa roolien ja tapahtumapaikan perusteella. Tarinan edetessä kuitenkin selviää, että elokuva lainaa enemmän Tarantinon läpimurtoelokuvalta, Reservoir Dogsilta (1992). Hitaasti kehkeytyvä juoni, jossa on annettu paljon tilaa dialogille yhdistää näitä kahta elokuvaa. The Hateful Eight pyrkii erottumaan edeltäjästään muutenkin. Esimerkiksi huumori on mustempaa ja aiempaa vähäisempää. Vaihtelu virkistää, mutta toisaalta hidastempoinen juoni yhdistettynä 168:n minuutin kestoon voi tuntua puuduttavalta. Tämän takia juoni olisi kaivannutkin lisää yllätyksellisyyttä ja räjähtävyyttä, jota alun rauhallinen tunnelman luonti suorastaan vaatii. The Hateful Eight ei ole myöskään aivan helppo elokuva. Keskeiset hahmot ovat kaikki omalla tavallaan hieman ikäviä ihmisiä ja heihin ei ole helppo samaistua.

Tarantinofanit eivät kuitenkaan tule pettymään. Elokuvasta näkyy selkeästi ohjaajan tunnistettava tyyli, ja hänelle tyypillistä liioitellun raakaa ja suorastaan sarjakuvamaista väkivaltaa esiintyy kyllä. Tarantinon kyvyt kirjoittajana näkyvät, ja dialogi on on paikoin nautinnollista seurattavaa. Näyttelijät suoriutuvat tasaisen hyvin, ja Walton Goggings suorastaan erinomaisesti sheriffin roolistaan. Erityismaininta vielä muhkeilla viiksillä varustetusta palkkionmetsästäjästä (Kurt Russel) ja tämän rikollisesta vastinparista (Jennifer Jason Leigh), jotka suoriutuvat rooleistaan mainiosti. Ainoa miinus näyttelijäkaartissa on hieman epäuskottavan oloinen Michael Madsen lännenmiehenä.

Kaiken kaikkiaan The Hateful Eight on katsomisen arvoinen elokuva, mutta sen melkein kolmetuntinen kesto ja paikoin hitaanpuoleisesti etenevä tarina herättävät kysymyksiä siitä, olisiko jotain voinut tehdä toisinkin. Jos westernit ovat lähellä sydäntä, ja varsinkin, jos Tarantino kuuluu suosikkiohjaajiin, on vierailu lähimmässä elokuvateatterissa suorastaan suositeltavaa.