SYL vaatii yliopistoja luopumaan sijoituksista fossiilisiin

Teksti: Pasi Huttunen
Kuvat: Juha Laurila
SYL:n puheenjohtajan pallille vuonna 2017 astuva Riina Lumme pitää tärkeänä, että yliopistot sitoutuvat luopumaan sijoituksistaan fossilisiin polttoaineisiin.

Feminismikohun alle on hautautunut toinenkin merkittävä liittokokouksessa tehty lisäys Suomen ylioppilaskuntien liiton linjapaperiin.
”Liittarissa kannaksemme tuli, että osaltaan ilmastonmuutosta torjuakseen yliopistojen tulisi luopua fossiilisiin polttoaineisiin perustuvista sijoituksistaan”, väistyvä puheenjohtaja Heikki Koponen kirjoittaa liittokokoustunnelmia summaavassa avoimessa kirjeessään.
Ajatus siitä, että yliopistojen tulisi huomioida ilmastokysymykset ei ole liitossa uusi.
”Myös suomalaisten yliopistojen tulisi liittyä kasvavaan joukkoon kivihiiliteollisuuden rahoittamisesta irtaantuneita tahoja”, SYL totesi kannanotossaan jo vuonna 2014.

SYL:n tuleva puheenjohtaja Riina Lumme toteaa pitävänsä tärkeänä, että yliopistot ottaisivat vastuuta asiassa ja toimisivat edelläkävijöinä. Hän muistuttaa silti, että moni fossiilisia polttoaineita tuottava firma tekee myös paljon edistyksellistä työtä esimerkiksi biopolttoaineiden parissa.
Lumme ei liitä näkemykseensä vaatimusta siitä, että yliopistojen pitäisi julkistaa sijoitustietojaan nykyistä enemmän. Tällä hetkellä yliopistot salaavat sijoituksensa, joten on mahdotonta varmasti sanoa, sijoittavatko ne fossiilisiin polttoaineisiin.
”Jossain määrin voi luottaa siihen, että jos yliopistot haastetaan tähän, niin ne itse kiinnittävät huomiota asiaan”, hän arvioi.

Opiskelija-aktiivit ovat vääntäneet sijoitusten julkisuudesta Itä-Suomen yliopiston kanssa jo vuodesta 2015. Loppukesästä 2016 yliopisto lupasi, että se tarkistaa sijoitustoimintansa eettisiä periaatteita. Tarkoituksena on yliopiston mukaan huomioida kestävän kehityksen periaatteet aiempaa paremmin ja selvittää mahdollisuudet ottaa sijoitustoimintaa ohjaavaksi tekijäksi sijoitusten hiilijalanjälki. Yliopiston piti tiedottaa asiasta tämän vuoden aikana. Vielä ei mitään ole kuulunut.
Itä-Suomen hallinto-oikeus käsittelee valitusta Itä-Suomen yliopiston sijoitusten julkisuutta koskien.