SYL ja SAMOK: Opintotuen leikkaaminen olisi järjetöntä

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liitto (SAMOK) tyrmäävät kovasanaisesti opintotuen leikkaamisen toisesta samantasoisesta tutkinnosta.

Opiskelijajärjestöjen mukaan opintotuki on väärä väline korkeakoulujen toiminnan muuttamisyrityksiin. Tällä viikolla hallitus esitti eduskunnalle, että se rajoittaisi opintotukioikeuden vain yhteen samantasoiseen tutkintoon.

”Ei mitään järkeä”, järjestöt jyrähtävät yksiselitteisesti

Yhteisessä tiedotteessaan opiskelijajärjestöt syyttävät hallitusta siitä, että siltä on jäänyt ymmärtämättä korkeakoulutettujen heikkenevä työmarkkinatilanne.

”Toista tutkintoa lähdetään usein suorittamaan juuri ensimmäisen tutkinnon heikon työmarkkinatilanteen vuoksi”, opiskelijajärjestöt toteavat.

Opiskelijajärjestöt syyttävät hallitusta hämärtyneestä todellisuudentajusta. Syyskuussa 2014 korkeakoulutettuja työttömiä oli jo yli 40 000.

”Hallituksen esitys ei ole tästä todellisuudesta. Hallitus perustelee esitystään sillä, että alan vaihtaminen korkeakoulutuksessa olisi jo nyt sujuvaa, mikä ei pidä todellakaan paikkaansa”, tiedotteessa hämmästellään.

SYL:n puheenjohtaja Piia Kuosmanen jatkaa hallituksen ajatuksen kirkkauden kyseenalaistamista. Hän syyttää nykyhallitusta myös opiskelijoiden kurittamisesta.

“On täysin tehotonta ja järjetöntä muuttaa ensin opintotukea ja kurittaa opiskelijoita heidän toimeentulollaan ja toivoa sitten korkeakoulujen toiminnan taipuvan muutoksien edellyttämään muottiin. Tässä ei ole järjen hiventä”, jyrähtää puheenjohtaja Piia Kuosmanen Suomen ylioppilaskuntien liitosta.

“Opintotuen tulee turvata opiskeluaikainen toimeentulo. Nyt jatkuvilla opintotuen kiristyksillä vain heikennetään opiskelijoiden mahdollisuuksia opiskella ja valmistua. Opiskelijoiden toimeentulon niukkuus on edelleen suurin syy opintojen hidastumiseen. Esitetyillä muutoksilla ei saavuteta hallituksen niille asettamia tavoitteita”, alleviivaa Toni Asikainen Suomen opiskelijakuntien liitosta.

Järjestöjen mielestä oman osaamisen täydentämisen rajoittaminen on erittäin haitallista opiskelijoiden, työurien ja kansantalouden kannalta. Esitys uhkaa, siis vakavasti yksilöiden oikeutta elinikäiseen oppimiseen ja työelämän muutoksiin sopeutumiseen. Muutoksella on kauaskantoiset ja arvaamattomat yhteiskunnalliset vaikutukset.

Opiskelijärjestöt vetoavat kansanedustajiin, jotta nämä huomioisivat, että annettu esitys on täysin vastuuton ja sitä ajetaan väärin perustein.
”Eduskunta, teidän tehtävänne on torpata tämä älytön esitys”, opiskelijakunnat ilmaisevat kantansa.