Suzi Quatro pääesiintyjäksi Ilovaarirockiin

20-vuotiaan Ilovaarirockin pääesiintyjä Suzi Quatro.

20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Ilovaarirock tuo Joensuuhun naisrockin pioneerin Suzi Quatron. Nostalgista rockia tarjoava festivaali järjestetään 17. heinäkuuta ennen varsinaista Ilosaarirock-viikonloppua. Muita esiintyjä festivaalilla ovat muun muassa Freukkarit, harvoin konsertoiva Akimowskaja Sisters sekä kotimaisen rockin ikoneihin lukeutuva Dave Lindholm B. Inventive – trionsa kanssa. – Pertti Pulkkanen, teksti

Tämän vuoden ulkomainen pääesiintyjä Suzi Quatro syntyi Detroitissa, Michiganissa kolmas kesäkuuta 1950. Hänen isänsä Art Quatro soitti jazzyhtyeessä ja Suzi opetteli niin pianon, rumpujen kuin myös pääinstrumentikseen muodostuvan basson soittoa.

Alkusysäyksenä hänen rockinnostukselleen olivat lukuisten muiden tavoin Elvis Presleyn ja Beatlesin tv-esiintymiset. Sisarustensa Pattin ja Arlenen kanssa Suzi perusti yhtyeen nimeltä The Pleasure Seekers. Se konsertoi Detroitin alueella ja julkaisi keräilyharvinaisuudeksi muodostuneen singlen What A Way to Die.

Vuonna 1969 Pleasure Seekersistä muodostui yhtye nimeltä Cradle. Tunnettu levytuottaja Mickie Most saapui seuraamaan yhtyeen konserttia. Hän oli kiinnostunut Suzista sooloartistina ja levytyssopimus syntyi RAK Recordsin kanssa. Suzin esikoissingle, vuonna 1972 ilmestynyt Rolling Stone ei ollut vielä menestys. Kun taustalle saatiin biisinikkarit Nicky Chinn ja Mike Chapman, alkoi toden teolla tapahtua. Ensimmäinen singlemenestys oli vuonna 1973 ilmestynyt Can the Can ja sitä seurasivat esimerkiksi 48 Crash, Devil Gate Drive ja Wild One.

Seuraavat viisi vuotta olivat Suzin uralla varsin menestyksekkäitä. Hän julkaisi myös useita varsin tasokkaita pitkäsoittoja, joista mainittakoon vuoden 1975 Your Mama Won’t Like Me sekä vuonna 1978 ilmestynyt If You Knew Suzi. Instrumenttinsa hallitsijana ja yhtyeen johtajana Suzia voinee pitää todellisena naisrockin tienraivaajana. Vielä vuonna 1980 ilmestynyt albumi Rock Hard oli menestys.
Vuosina 1977–1978 Quatro oli mukana tv-sarjassa Happy Days ja 80-luvulla hän löysi itsensä uudelleen niin tv:n kuin musikaalin osalta. Lisäksi hän on mm. toiminut dj:nä BBC:llä ja esitellyt musiikkidokumentteja BBC tv:llä. Artistin tuoreimpia pitkäsoittoja edustavat esimerkiksi vuoden 2006 Back to the Drive ja vuoden 2011 Back to the Spotlight.

Viime vuodet menestyksekkäästi Englantia, Australiaa ja Japania kiertänyt Suzi saapuu tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan viettävän Joensuun Ilovaarirockin pääesiintyjäksi. Festivaalista on juuri ilmestynyt ansiokas, Hannu ”Heavy” Tikkasen kirjoittama historiikkiteos. Suzi Quatron ovat keskeiseksi esikuvakseen nimenneet esimerkiksi The Pretendersin Chrissie Hynde sekä The Runawaysin jäsenet; erityisesti Joan Jett.

Ilovaarirock 17. heinäkuuta Ilosaaressa. Lisätietoa festivaalin nettisivuilta.