Surinaa, sointuja ja hypnoosia

Teksti: Jani Ylönen
Kuva: Markus Paajala

Teksti-TV 666: 1,2,3. Svart Records 2016.
Teksti-TV 666: 1,2,3. Svart Records 2016.
Teksti-TV 666:n kokoelma 1,2,3 lähtee liikkeelle surinalla, johon vähän kerrallaan sekoittuu selkeämpiä sointuja. On kuin luomiskertomus kerrottaisiin säröisin kitaroin. Todellinen alkuräjähdys koetaan kuitenkin vasta, kun basso ja rummut liittyvät mukaan. Seuraa 74 minuuttia hypnoottista hurmosta.
1,2,3 kerää yhteen kolme Teksti-TV 666:n julkaisua vuosilta 2014-16. Vaikka lyhytsoittojen kappaleita ei ole järjestelty uudelleen kokoelma toimii yllättävän hyvin myös albumina. Alun punkvaikutteisempi tuotanto tykittää kokonaisuuden hyvin käyntiin ja vaihtelevammat sovitukset tuovat variaatiota loppupuolelle. Levyn konstailematon voima ja vauhti tiivistyvät ensimmäisen EP:n osuuden lopettavaan Lisää spiidii-kappaleeseen, mutta kymmenentenä olevan Metsärosvon rauhallisempi rytmi on jo tervetullut hengähdystauko ennen loppurutistusta.

Yhtyeen konsepti on kokenut vain pieniä muutoksia kahden vuoden aikana. Kitaristit Tero Huotari ja Johannes Leppänen ovat alusta lähtien hoitaneet sanoitukset ja sävellykset sekä Jani Karikoivu bassossa ja Timo Huotari rummuissa ovat tarjonneet rytmin. Teemu Laineen ja Jarkko Laakkosen mukaantulo on lähinnä vahvistanut livesoiton kitaravallia. Yhtyeen äänimaisema kokoelmalla pysyykin yhtenäisenä alusta loppuun, mutta uusien soittajien tuomat mahdollisuudet kuuluvat loppupään sovituksissa.

Selkeä linja on yhtyeen vahvuus ja heikkous. 74 minuuttia on pitkä pätkä pörinää, joka vaatii kuuntelijaltaan rakkautta kitaroiden hypnoottista riffittelyä kohtaan. Hienoisista vaihteluistaan huolimatta kokonaisuus on kuitenkin tasapaksu eivätkä toistuvat kuuntelut nosta esiin uusia elementtejä tai lyriikat tarjoa suurta tulkintapintaa. 1,2,3 ei nouse enää ensipuraisunsa tasolle uudelleenkuunteluissa, mutta se saa arvostavan kuuntelijan etsimään käsiinsä yhtyeen keikkakalenterin. Kokoelman yhtye ei viettele monipuolisuudellaan tai syvyydellään, mutta se omaa voimaa, joka tuntuu ytimissä ja soi korvissa päiviä kokoelman kuuntelun jälkeen.