Suomi hakee EU:lta apua yliopistoista irtisanottavien tukeen

Teksti: Pasi Huttunen
Kuva: Wikipedia

Suomi hakee tukea Euroopan unionilta tukea yliopistoista irtisanottavien tukemiseen. Tukea haetaan Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta irtisanottavien tukemiseen. Työ- ja elinkeinoministeriö aikoo jättää hakemuksen EUroopan globalisaatiorahastolle kesään mennessä. Hakemuksen käsittelyajaksi arvioidaan noin kuusi kuukautta.
”Euroopan komission kanssa käymiemme neuvottelujen perusteella olemme toiveikkaita, että hakemus tulee etenemään EU-elimissä päätöksentekoon asti. Toteutuessaan hakemus on ensimmäinen julkisen sektorin hanke rahaston kymmenvuotisessa historiassa”, ylijohtaja Tuija Oivo työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

Helsingin yliopisto on ilmoittanut 980 henkilön vähennyksistä, joista 570 toteutetaan irtisanomisina. Aalto yliopisto on ilmoittanut noin 320 henkilön vähennyksistä, joista 190 on irtisanomisia.

Vuonna 2007 perustettu Euroopan globalisaatiorahasto ilmoittaa tehtäväkseen auttaa maailmankaupan muutosten tai maailmanlaajuisen rahoitus- ja talouskriisin vuoksi työttömiksi jääneitä työllistymään ja kouluttautumaan uudelleen. Joensuuhun tukea saatiin vuonna 2007 Perloksen irtisanomisten vuoksi.