Suomen kesä -simulaattori

Teksti: Antti Kurronen
"Omat eväät Teimon kapakassa eivät haittaa yrittäjää." "Makkaratehtaan mies soittaa ettei oo makkaraa!" - käy kiivas keskustelu kylänmiesten kantapöydässä.

My Summer Car. Amistech Games 2016.
My Summer Car. Amistech Games 2016.
Sininen pakettiauto kurvaa pihaan. Teimon kauppa – se ainoa – on palvellut jälleen erinomaisesti. Apulaitehihna löytyi Teimolta kuin tilauksesta. Nyt pääsen jatkamaan moottorin kasaamista. Puhelin soi. – ”Sssaaatana!”, kärvistellen siirryn perinteikkään lankapuhelimen luo eteiskäytävälle jolta aukenevat ovet pirttikalustein täytettyyn keittiöön, tallennuspisteenä toimivaan WC-tilaan sekä aitoon vanhanpojan huoneeseen kirjoituspöydällä, sinkkuvuoteella ja muutamalla vaatekaapilla. Nurkassa suhisee päälle unohtunut mankka. Ehkä jopa 80-luvulta. Käytävän perällä avautuu olohuone retrokalusteineen ja kuvaputkitelevisioineen. Ja siellä puhuu Arvi!
Uusimmista aallonharjatrendeistä kuten VR-laseista tai Pokemon Go:sta voisi äkkiseltään odottaa sitä suurta menestystarinaa. Mutta ne ovat aallonharjatrendejä. Menestystarinoita syntyy klassikoista. Ja sitä My Summer Car aivan tasan ja varmasti on. Hiekkatien päässä yksinään kyhjöttävän talon pihasta löytyy vanha kunnon Datsun, alias Satsuma. Satsuma on pelin tärkein ja keskeisin elementti. Pelaaja pääsee rakentamaan pala kerrallaan alustan, voimansiirron ja itse upean moottorinkin. Joitakin asioita on jouduttu hivenen oikomaan – jäähdytysnestepurkkia ei tarvitse erikseen avata täytettäessä syyläriä, mutta toisaalta edes kampiakseli ei naksahda mäntineen päivineen paikalle ilman hiiren rullalla tapahtuvaa kiristelyä. Ja kiristelyä totta vie riittää. Jopa niin paljon, että pelihahmolle koodattu n-näppäimestä tapahtuva noituminen vapauttaa pelistä syntyvää stressiä asiaankuuluvalla ponnekkuudella. Kiroilua ei tarvitse enää hoitaa koneen ääressä. Sinänsä vapauttavaa! Sanavarastoa pelihahmolla riittää keskimääräisen suomalaisen tarpeisiin. Välimerkit löytävät paikkansa lauseen ainoana jäsenenä ja menoa ryydittävät myös aivan timanttiset käännökset englanninkielisiin teksteihin; ”God of thunder!”.

Hiekkatieralliin vihkiytynyt pelihahmo rakentaa Omaa Kesäautoaan. Projekti alkaa ruhtinaallisella 3000 markan alkupääomalla ja lisää voi tienata joko upeasta Markkalama-pelikoneesta tai tekemällä rehellisiä työ ukon hommia. Kaksi tärkeintä elinkeinoa ovat klassinen polttopuubisnes, jonka lomassa pelaaja pääsee testaamaan kykyjään kirveen varressa sekä puuvajan perukoilta löytyvän (viinan nimi tähän) osumiseen tuoman lisähaasteen myötä laukomaan myös sammaltavia, suomalaisen sosiaalisuuden perikuvana pidettäviä huomattavan pitkiä mutta harmittavan epäselviä mietelauseita. Ja kun ajokunto on saavutettu, voi liikkeelle pörhältää oikein kunnollisella tankkiautolla. Tekemään – mitäpä muutakaan – kuin tyhjentämään lähiseudun lietekaivoja.
Naapurit muistavatkin ilmineerata lietetilanteestaan harvinaisen ahkerasti. Puhelinkeskusteluiden interaktiivisuudessa olisi parantamisen varaa. Päähenkilön epäammattimainen asiakaspalvelu ei vaikuta maksettuun palkkioon eikä liikkeen tilauskantaan. Nyrkkiä voi heiluttaa ja törkeyksiä huudella läpi puhelun, jonka voi vieläpä lopettaa tahtomallaan sekunnilla ilman sen suurempia seuraamuksia.

Mutta kun liikkelle lähdetään, kannattaa olla tarkkana. Vaara vaanii kaikkialla. Lietekaivoon voi tipahtaa, tieltä ajaa puuhun ja huhujen mukaan nälkäänkin voi kuolla. Vajaan kaksi koppaa kaljaa juomalla pääsee tosin vain potemaan krapulaa omaan kotiin. Pelin alussa ruksitettavalla permadeath-vaihtoehdolla voi vastuullistaa itseään pois GTA-pelisarjasta tutusta ”kaikki-heti-mulle-nyt-tai-ammun” -mentaliteetista. Jo yksi pitkäksi mennyt mutka riittää. Vaikka se olisi aliohjautunut.
Kokonaisuudessaan My Summer Car on viihdyttävä sekoitus ryyppäämistä, saunomista, auton laittoa, työ_ukkoilua, pelikoneen pelaamista ja kaikkia muitakin suomalaisen miehen kesäloman peruspilareita. Etäisesti mieleen tulevat pelit kuten Eräjorma tai propilkki höystettynä männävuosien FlatOut-pelisarjalla. Aamuisin herätään kuikan huutoon, hyttyset inisevät korvan juuressa vaikka käyttäisitkin karkotetta ja se tärkein: vettä tulee ajoittain kuin kuuluisasta takapuolesta.

Miinukset:
Jäin kaipaamaan pelikoneeseen tuplaustoimintoa ja keskustapoliitikkojen sekaan Seppo Hovi-tuplauskuvaketta
Pelistä ei löydy mitään suoranaista oikoreittiä kylältä kotiin ja kotoa kylälle – ei edes päätään aukovaa taksikuskia, joka istuisi pelin muuhun tematiikkaan kuin Satsuma konsanaan.
Radio-ohjelmia on liian vähän, vaikka laatu onkin priimaa.
Hieman tankero fysiikkamoottori

Plussat:
Kaikki. On vodkaa, viinaa, kaljaa ja moottoriurheilua.
Kylältä löytyy monenmoista asiantuntijaa ja viritysapua. Pelimaailma on riittävän iso, ettei aika käy pitkäksi. Pidemmän päälle hiekkateiden ajaminen asiantuntijoiden toimipaikkojen välillä alkaa kuitenkin närkästyttää
Kun autoa kasailee tallissa, on radio-ohjelmien kuunteleminen ehdottoman olennaista. Ohjelmissa käydään läpi muun muassa upea kattaus eläinlajeja.
Kun autoja starttaa, on pienestä kaasun kenkäämisestä apua. Aivan kuten asiaan kuuluu. Vaihteistot on toteutettu hienosti ja muutkin hydrauliikkahilppeet pelittävät tyylillä.
Upeat grafiikat.