Sukupolvikokemus eloon Rantasalmen kesäteatterissa

Etualalla liikemies ja maailmanmatkaaja Pekka Lipponen (Nestori Välitalo) pakenee Suomenlinnan aarrejahdissa Anja Lapin ja Mika Juuselan esittämiä konnia.

Kesäteattereiden vuodenkierron kulta-aika on hiipumassa, mutta vielä on kesää jäljellä. Rantasalmen kesäteatteri on tehnyt kulttuuriteon tuomalla lavalle 50-lukulaisten sukupolvikokemuksen eli Pekka Lipposen ja Kalle-Kustaa Korkin seikkailut.

Kaksikon loi vuonna 1945 lehtimies ja kirjailija Aarne Haapakoski. Outsider nimimerkillä tehtailtuja seikkailuja esitettiin radiokuunnelmina päivittäin viiden minuutin jaksoissa aina vuodesta 1945 vuoteen 1961. Lisäksi veijarihahmojen tarinat päätyivät myös sarjakuviin, kioskilehtiin, romaaneihin ja Ilmari Unhon 1949 ohjaamaan elokuvaan. Vuodesta 1959 Seppo Tuisku omaksui Outsiderin kirjoitustyylin ja kirjoitti sittemmin osan tarinoista Haapakosken haamukirjoittajana.

Rantasalmen lavalla Pekka Lipposen puhaltaa henkiin Nestori Välitalo. Välitalo tekee loistavan roolin. Veijari saa yleisön haltuun alkumetreiltä punaisena puhkuvana 50-lukulaisena maailmanmatkaajana ja liikemiehenä. Näytelmä saa erityiskiitosta rytmistään, joka pitää huomion hereillä alusta loppuun. Kerronta ei jää makaamaan, ja se hyppii metatasolta toiselle, kun radiomaailmasta vaihdetaan sujuvasti seikkailukertomuksen fyysiseen tykitykseen ja edelleen Rantasalmen lavalle tiedostamaan yleisön kanssa faktan ja fiktion rajaa.

Näytelmä on lavastettu 50-lukulaisen radiotekniikan näköiseksi. Kolme näyttelijää vaihtelevat useita roolejaan lennosta, ja muun muassa Kalle-Kustaa Korkkista Mika Juusela kääntyy sujuvasti vanhaksi venäläiskenraaliksi, jonka dementiahourailut tuovat hyvää vastinetta muihin hahmoihin. Anja Lappi tekee niin ikään hienoa työtä useissa rooleissaan. Venäläiskenraalin lapsenlapsena ilmaisua hieman kuitenkin sotki fyysinen levottomuus. Kaiken kaikkiaan näyttelijöiden hahmogalleria kyllä toimii, muttei kuitenkaan varsinaisesti yllätä, jos tosin on tarvekaan.

Näytelmän takana on Teatteri Fennica ja käsikirjoituksen on Outsiderin ohella kirjoittanut Kaisla Pirkkonen. Ohjauksesta on vastannut Mika Vuorentie. Näytelmän kuluja on karsittu työryhmän suurella osuudella puvustuksessa ja näyttämötekniikassa. Puvustus oli erittäin hyvä, eikä tekniikassakaan valittamista ollut, mutta toki asiaan omistautuneella henkilöstöllä olisi saavutettu vielä piiru lisää kerrontaan ja kokonaisuuteen.

Rantasalmen kesäteatteri toimii juhlateltassa Hotel & Spa Resort Järvisydämen pihalla. Itselle paikka oli entuudestaan tuntematon ja hieman epäröin liittoa. Järvisydämen pihaan saapuessa pitkän metsätietaipaleen jälkeen, kuitenkin ensimmäinen ajatus edessä kohoavasta omintakaisesti rakennetusta hirsihotellijätistä oli:
”Voi v***u, Savon Twin Peaks.”

Aulassa parveili munkkeja, ja tunsin tunteita kun ravintolan tiskillä Campari-soodaa tilatessa, minua tuijoitti silmästä silmään täytetty orava. Oli hiljaista.

Orava on täytetty.
Orava on täytetty.

Näytelmä on nähtävissä vielä 7. elokuuta kello 19 ja sunnuntaina 9.8. kello 15. Näytelmä ollaan tuomassa toivottavasti syksyn aikana myös Kuopioon.

Jarkko Kumpulainen