SS: Kuopio syrjii opiskelijoita

KUOPIO – Kuopion kaupunki on toiminut perustuslain vastaisesti asettaessaan opiskelijat eri asemaan kuin muut toimeentulotuen hakijat, toteaa eduskunnan apulaisoikeusasiamies päätöksessään. Kaupungin on päätöksen seurauksena parannettava tapansa.
Tähän saakka kaupunki on arvioinut opiskelijan kohdalla kohtuullisiksi asumiskustannuksiksi 252 euroa kuukaudessa, siinä missä muiden kohdalla kohtuullisuuden raja on kulkenut 500 eurossa kuukaudessa. Kuopion sosiaalijohtaja Jarmo Rautjärvi vakuuttaa, että jatkossa opiskelijoita kohdetaan samalla tavalla kuin muitakin. Käytäntö on tarkoitus muuttaa toukokuun alusta.

”On todella iso asia, että apulaisoikeusasiamies nyt puuttui tilanteeseen ja asiaan tulee parannus jo tänä keväänä. Niistä opiskelijoista, jotka eivät paina töitä opintojensa yhteydessä, hyvin moni elää toimeentulorajan alapuolella”, ISYY:n pääsihteeri Janne Mertanen huomauttaa Savon Sanomille.
Usein opiskelijat päätyvät toimeentulotukiasiakkaiksi erityisesti kesällä, jos töitä ei ole löytynyt, eikä opintoja ole tehtävänä.

Kuopiossa keskimääräinen kuukausivuokra neliömetriltä oli vuonna 2013 12, 96 euroa. Kuopaksen toimitusjohtaja Tuula Vartiaisen mukaan vastaava keskivuokra Kuopaksella on hiukan yli 11 euroa.