Spirit: 12 Dreams of Dr Sardonicus

Kulttiyhtyeen klassikkoalbumi

Vuonna 1968 nimettömän esikoisalbuminsa julkaissut kalifornialainen Spirit on eras kiehtovimmista yhtyeistä psykedeelisen rockin saralla. Biisinteon osalta se hyödynsi erityisesti kitaristinsa Randy Californian ja kosketinsoittajansa John Locken talenttia. Yhtyeen kokoonpanosta löytyi myös jazztaustaa omannut rumpali Ed Cassidy.
Spiritin kakkosalbumilta, vuonna 1969 ilmestyneeltä longarilta Family That Plays Together löytyy yhtyeen ainoa selkeä hittisingle, seuraavan vuosikymmenen lopussa southern rock-yhtye Blackfootin coveroima I Got A Line on You. Kolmas pitkäsoitto, niin ikään vuoden 1969 puolella ilmestyä ehtinyt Clear oli sekin varsin vahvaa työtä.

Spiritin tuotannon kirkkain mestariteos on kuitenkin vuonna 1970 ilmestynyt ja kiistattoman klassikkostatuksen saavuttanut 12 Dreams of Dr. Sardonicus. Avausraita Prelude: Nothing to Hide pääsee vauhtiin hieman vajaan minuutin kohdalla ja edustaa rullaavaa ja iskevää länsirannikon rockia Randy Californian murean soolotyöskentelyn kera. Upean melodian kuljettama Nature’s Way lukeutuu Spiritin kaikkein keskeisimpään tuotantoon.
Animal Zoo on kepeän riffittelyn ja lennokkaan kertosäkeen upea liitto. Love Has Found a Way edustaa jo silkkaa psykedeelistä rockia ja sitä seuraa vain hieman toista minuuttia kestävä kaunokki Why Can’t I Be Free. Mr Skin-raidalla hyödynnetään upeasti puhaltimia ja tarttuvuudessaan kappaleessa olisi ollut silkkaa hittiainesta. Space Child on mielikuvituksellisuudessaan suorastaan rönsyilevä instrumentaali.
Lähemmäs kuusiminuuttinen When I Touch You edustaa pitkäsoittoa musiikillisesti raskaimmillaan ja Randy California pääsee loistamaan kepin varressa. Street Worm yhdistää tarttuvan melodisuuden psykedeelisiin aineksiin. Life Has Just Begun lukeutuu tyylitajuisesti kaunokkiosastoon. Sen vastapainoksi jopa hienoiseen revittelyyn yltävä Morning Will Come edustaa Mr Skinin ohella albumin hittipotentiaalisinta antia.

Tunnelmapaloihin lukeutuva Soldier päättää tyylikkäästi kerrassaan upean albumikokonaisuuden. Spirit kuuluu länsirannikon merkittävimpiin yhtyeisiin ja sen neljä ensimmäistä pitkäsoittoa ovat kaikki varsin tasokkaita. 12 Dreams of Dr Sardonicus lienee niistä kuitenkin paras.

Randy California 20.2.1951–2.1.1997