Speksiviihdettä Korean auringon alla

Teksti ja kuvat: Maiju Pohjolainen
Speksissä Kim Bong-Il kutsuu amerikkalaisen koripallostara Ronnis Deadmanin vierailulle pelaamaan koripalloa ja tutustumaan täydellisenä markkinoitavaan Pohjois-Koreaan.

Olipa kerran kaunis ja kaukainen maa, jota hallitsi viisas ja mahtava johtaja. Hän rakasti koripalloa, ja päättikin kutsua aktiiviuralta eläköityneen NBA-tähden pelaamaan ystävyysottelun aidattuun paratiisinsa. Maan kansalle kerrottaisiin totta kai, että kyseinen amerikkalainen on suorastaan rukoillut pääsevänsä Suuren johtajan, Kim Bong-Ilin oppilaaksi harjoittelemaan koripallon pelaamista ja tutustumaan siinä sivussa Korean demokraattisen tasavallan uskomattomiin ihmeisiin.
Näissä herkullisissa asetelmissa alkaa Kuopion lääketieteen opiskelijoiden tämänvuotinen speksi Korean auringon alla. Speksi on näytelmä, jonka kulkuun yleisö voi vaikuttaa voimakkaasti. Huutamalla ”Omstart!” se voi esimerkiksi määrätä Kim Bong-Ilin donkkaamaan uudelleen tai rankaisemaan maanpettureita vieläkin brutaalimmalla tavalla.
”Korean auringon alla on kertomus Suuresta johtajasta ja siitä, mitä miehen ja maan täydellisen ulkokuoren alla oikein kytee. Tarina on myös opetus siitä, mihin moraalittomat teot ja epähumaanius lopulta johtavat”, paljastavat speksin ohjaavat Mikko Reinikainen ja Paulina Korkee.

Oikeassa elämässäkin Pohjois-Korea on saanut viime aikoina mediahuomiota lähinnä vetypommiuhkaan ja korkea-arvoisten upseeriensa teloituksiin liittyen. Eriskummallisen politiikkansa ja tietynlaisen mystiikkansa ansiosta maa on alkanut esiintyä monenlaisten viihdepläjäysten, kuten elokuvien ja nyt speksinkin näyttämönä.
”Tämän vuoden speksi on osittain oikeisiin henkilöihin ja tapahtumiin perustuvaa, nykyhetkeen sijoittuvaa satiiria alusta loppuun. Speksi käsittelee muutenkin ajankohtaisia aiheita, sillä tarinan keskiössä olevista kahden erilaisen kulttuurin kohtaamisista saamme lukea viikoittain uutisia”, ohjaajat kertovat.
Korean Auringon Alla on järjestyksessään kuopiolaisopiskelijoiden 12. speksi. Teos on tänäkin vuonna ohjattu, tuotettu ja toteutettu yhteistyössä hammaslääketieteen opiskelijoiden kanssa. Ohjaajat haluavat nostaa esiin erityisesti tämänvuotisten tekijöidensä monilahjakkuutta ja heittäytymiskykyä.
”Tällä kertaa jokainen näyttelijä laittaa kaiken lahjakkuutensa peliin. Yksi näyttelijöistä on täysillä mukana tanssitiimissä ja kaikki muutkin näyttelijät esittelevät näyttelemisen ohella laulu- ja tanssitaitojaan”, Reinikainen ja Korkee hehkuttavat.

Muutama vuosi sitten The Interview-elokuva vedettiin pois teattereista terroriuhan takia. Elokuva tulkittiin Pohjois-Koreassa räikeänä pilkkana, johon maa uhkasi puuttua määrätietoisesti. Nähtäväksi jää, saako KuoLO:n speksikin pohjoiskorealaisten tulikivenkatkuisen vihan niskoilleen.

KuoLO:n speksiä esitetään Kuopiossa PalatsiStudioilla 8. – 14. huhtikuuta.