Southern rockin upea joutsenlaulu

Teksti: Pertti Pulkkanen
Lynyrd Skynyrd: Street Survivors. MCA Records.

Lokakuussa 1977 ilmestynyt Street Survivors on ehkäpä kaikkien aikojen legendaarisimman southern rock-yhtyeen, eli Lynyrd Skynyrdin viides studioalbumi. Samalla se on yhtyeen viimeinen pitkäsoitto, jolla originaalijäsenet, solisti Ronnie Van Zant ja kitaristi Allen Collins olivat mukana. Lisäksi kyseessä oli ainoa Skynyrdin studioalbumi, jonka tekemiseen kitaristi Steve Gaines osallistui. Kolme päivää Street Survivorsin julkaisemisen jälkeen yhtye joutui lento-onnettomuuteen ollessaan matkalla Baton Rougeen, Louisianaan. Kolmen yhtyeen jäsenen, eli Van Zantin, Gainesin ja viimeksi mainitun siskon, Skynyrdin taustakuorossa vokalisoineen Cassie Gainesin lisäksi onnettomuudessa saivat surmansa lentäjä, apulaislentäjä ja yhtyeen kiertuemanageri. Hengissä säilyneet Skynyrdin jäsenet loukkaantuivat pahoin.

Street Survivors menestyi listoilla hyvin ja nousi Skynyrdin siihenastisista pitkäsoitoista ensimmäisenä viiden suosituimman joukkoon. Singleinä pitkäsoitolta julkaistiin raidat What’s Your Name ja yhtyeen tuotannon kirkkaimpiin timantteihin lukeutuva That Smell, joista ensin mainittu oli top 20-menestys. Street Survivors myi kultalevyksi puolessatoista viikossa ja on tähän mennessä saavuttanut tuplaplatinaa. Albumi nauhoitettiin kahdesti. Ensin Tom Dowdin tuottamana Criteria studioilla Floridassa ja viisi kuukautta myöhemmin Studio Onessa, Georgian Doravillessa. Viralliseen julkaisuun pääsivät Doravillessa tehdyt äänitykset. Maaliskuussa 2008 Street Survivorsista julkaistiin uusintapainos, jossa mukana olivat vaihtoehtoiset versiot suurimmasta osasta albumin kappaleita. Versioiden erot eivät ole erityisen huomattavat lukuun ottamatta That Smellin varhaisempaa, pitempää ja tempoltaan selkeästi hitaampaa näkemystä. Mukana on lisäksi kaksi originaalille albumille tarkoitettua, mutta julkaisematta jäänyttä kappaletta, eli Georgia Peaches ja Sweet Little Missy, joista jälkimmäisestä kuullaan sekä demo että lopullinen versio.

Mukana on lisäksi tekstiltään Ronnie Van Zantin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävä näkemys Honky Tonk Night Time Manista. Nimeltään se on Jacksonville Kid ja kyseessä on mitä todennäköisimmin Van Zantin joutsenlauluksi jäänyt äänitys levytysstudiossa. Vuonna 1987 harvinaisempia kappaleita sisältäneellä kokoelma-albumilla Legend julkaistujen Georgia Peachesin ja Sweet Little Missyn sijaan Street Survivorsille päätyi kappale One More Time. Kyseessä oli originaali vuoden 1971 satoa oleva Muscle Shoalsissa tehty demo, jonka työstämiseen osallistuivat Ed King, Gregg Walker ja Rick Medlocke Steve Gainesin, Leon Wilkesonin ja Artimus Pylen sijaan. Street Survivors jäi erityisesti kitaristi/solisti Steve Gainesin taidonnäytteeksi. Häntä yhtyeeseen oli suositellut isosisko Cassie. Ronnie Van Zant ylisti yhtyeen uuden jäsenen talenttia todeten muun yhtyeen olevan joku päivä hänen varjossaan. Street Survivorsilla Gaines kirjoitti Van Zantin kanssa kappaleen You Got That Right, jonka kaksikko myös yhteisesti leadvokalisoi.

Albumin ykköspuolen päättävä boogie I Know A Little oli täysin Gainesin käsialaa ja hän oli kirjoittanut kappaleen ennen Skynyrdiin liittymistään. Pitkäsoiton päätösraita Ain’t No Good Life on myös Gainesin sävellys ja hän toimi kappaleessa myös leadvokalistina. Kyseessä on yksi harvoista Skynyrdin 70-luvun tuotannon kappaleista, jossa solistina on joku muu yhtyeen jäsen Van Zantin sijaan. Slovarien osalta Street Survivorsin huippuhetki on todella kaunis, kuten myös Gainesin ja Van Zantin käsialaa oleva I Never Dreamed. Mainittakoon vielä, että Street Survivorsin levyttämistä hidastivat Gary Rossingtonin ja Allen Collinsin vakavat auto-onnettomuudet.

1977-sarjassa Pertti Pulkkanen ihastelee 40 vuoden ikään ehtineen rocklevytarjonnan laatua ja määrää.