Sotku Haaviston tilavarauksista jatkuu

JOENSUU – Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksen sosiologian lehtori Päivi Harinen harmistui Uljaan uutisesta, jossa selvitellään epäselvyyksiä presidenttiehdokkaiden kampanjaluentojen tilavarauksissa. Hän kirjoitti asiasta yhteiskuntatieteiden laitoksen sähköpostilistoille. Viestissään hän syyttää Uljasta yhteiskuntatieteiden laitoksen mustamaalaamisesta.
Kysymys on siitä, että Itä-Suomen yliopiston toimitilayksikkö laskutti Sauli Niinistön ja Paavo Väyrysen kampanjaorganisaatioilta normaalit tilavuokrat heidän käyttämistään luentotiloista. Pekka Haavistolle tilan varasi ammattikorkeakoulussa työskentelevien Haaviston tukijoiden pyynnöstä Harinen. Kiinteistösihteeri Seija Räty toimitilayksiköstä vahvistaa, että Niinistön ja Väyrysen organisaatioita on laskutettu, mutta Haaviston ei.
”Uljaan jutussa kerrotaan, että Haaviston luentoa varten sali varattiin yhteiskuntatieteiden laitokselta ja Niinistön ja Väyrysen puheita varten kampanjaorganisaatioiden kautta. Voin kertoa teille tässä ja nyt, että yliopiston salivarausjärjestelmiin ei pääse mistään muualta kuin tiedekuntien henkilökunnan kautta, mikään kampanja ei niitä kyllä voi varata. Eli kyllä Niinistön ja Väyrysen tilatkin on talon henkilökunta etsinyt. Haaviston tila etsittiin meiltä, koska näin pyydettiin (amkin taholta, jossa vaikuttaa jokunen Haaviston tukija). Olisi etsitty muillekin puhujille/luennoitsijoille, jos olisi pyydetty, mutta Niinistön ja Väyrysen kohdalla meille tuli vain ilmoitus, että tilaisuus on siellä silloin ja silloin. Ei meiltä mitään järjestelyapua kysytty, ja siksi kritiikki tuntuu kohtuuttomalta – tosin meidän laitoksemme osalta tiloja Aurorasta ei edes (kai) pysty varaamaankaan. Mutta olisi me Metriasta joku löydetty”, Harinen tiedotti viestissään, jonka lähetti yhteiskuntatieteiden, yhteiskuntapolitiikan ja sosiologian sähköpostilistoille.

Yliopisto tarjoaa ulkopuolisilla tahoille tilojaan vuokralle toimitilayksikön kautta, jonka verkkosivuilta löytyvät varauslomakkeet ja tilojen hinnastot. Esimerkiksi salin AU100, jossa Sauli Niinistö luennoi 29. marraskuuta, voi vuokrata hintaan 75 euroa tunti. Arvonlisäveron kanssa tuntihinnaksi tulee 92,25 euroa.
Nämä tapahtumat ovat herättäneet opiskelijoiden keskuudessa kysymyksiä yhteiskuntatieteiden laitoksen poliittisesta sitoutumattomuudesta. Laitoksen varajohtaja Leena Koski vakuutti Uljaalle, että laitoksen linja, ettei ketään suosita tai syrjitä on ehdoton. Myös lehtori Harinen toimi hyvässä tarkoituksessa, sillä Haaviston englanninkielinen luento opinnollistettiin. Harinen harmitteli Uljaan uutisessa englanninkielisen opetustarjonnan vähäisyyden vaikeuttavan vaihto-opiskelijoiden opiskelua. Niinistön ja Väyrysen suomenkieliset luennot opinnollistettiin myös tasapuolisuuden vuoksi.
Virallisesti Haaviston luento ei ollut kampanjaluento, mutta käytännössä se kuitenkin muodostui sellaiseksi. Siksi tilanne on yhteiskuntatieteiden laitoksen kannalta nolo.

Uljaan aiempi uutinen aiheesta löytyy Uljaasta numero 9/2011.