Smack: In Your Face 1982-1990

Kotimaisen katurockin merkkipaalu studiossa ja lavalla

Smack oli kotimaisen katurockin keskeisin yhtye, joka oli opiskellut Doorsinsa, Stoogesinsa ja MC5:nsa ne omaan tuotantoonsa erinomaisesti sulattaen. Jo vuonna 1988 ilmestynyt, varhaistuotantoon keskittynyt tupla State of Independence oli mainio kokoelma, ja laulusoundissaan ainutlaatuisen solisti Clauden kuoltua uusintajulkaisuina bonusmateriaalilla höystettyinä ilmestyivät Smackin kaksi ensimmäistä pitkäsoittoa,  Smack On You sekä Rattlesnake Bite. Smack ansaitsi kuitenkin laajan kokoelman ja pitkälti basisti Jimi Seron ansiosta sellainen ilmestyi vuonna 2007 In Your Facen muodossa. Tuplan ykköscd sisältää tarkoin valittuja studioäänitteitä kaikilta Smackin pitkäsoitoilta ja mukana on myös niiden ulkopuolella julkaistuja kultahippuja. Biisiedustus paljastaa Smackin tuotannon laadukkuuden. Rujolta debyytiltä mukana ovat esimerkiksi sellaiset ehdottomuudet, kuin raivoisa krapulakuvaus Good Morning Headache, riffikilleri Run Rabbit Run sekä slovarimpi, tiivistunnelmaisen puhutteleva Completely Alone. Smackin kaikkein legendaarisimpiin vetoihin lukeutuva  Criminal on mukana originaalina singleversiona.

Kakkospitkäsoitto Rattlesnake Biten huippuihin lukeutuvat erityisesti uhkaava Nearby the Hanging Tree, ärhäkästi revittelevä Pass That Bottle sekä balladiosastolla Smackin ehdottomaan parhaimmistoon kuuluva Somehere Out of the Day. Salvation-pitkäsoittoon ehdittäessä yhtyeen kokoonpanossa oli tapahtunut jo useampikin muutos. Lontoossa purkitettua albumia pidettiin lopullisena näyttönä Smackin kyvyistä. Pitkäsoiton huippuhetkiin lukeutuvat esimerkiksi rytmiikaltaan mielenkiintoinen Set My Love On You, eräänlaisesta nimiraidasta käyvä, tyylikkään iskevä Love is the Only Salvation sekä melkoiseksi hitiksi muodostunut Look Around. Smackin viimeinen albumi Racical ei kokonaisuutena yltänyt edeltäjiensä tasolle, mutta myös sillä on huippuhetkensä, kuten Little Sister ja singlenä ilmestynyt Mad Animal Shuffle. Pitkäsoittojen ulkopuolella ilmestynyttä herkkua edustaa erityisesti Paint It Black-maxilta alkuaan löytyvä, upeasti rullaava (I Think I’m gonna) Buy This Town. Kakkoscd:ltä löytyvät ja 80-luvun lopussa taltioidut 24 ennen julkaisematonta livebiisiä ovat kuitenkin ne, jotka ensisijaisesti tekevät In Your Facesta niin kiinnostavan julkaisun, kuin se on. Ajallisesti ne sisältävät poimintoja kaikilta neljältä Smackin albumilta. Mukana ovat esimerkiksi Some Fun, Icedrops, Hellhounds on My Tail ja Set Me Free. Coverosastolla on tarjolla myös muutamia todellisia helmiä etenkin Freen ikikiklassikon Wishing Well ja Bo Diddleyn/New York Dollsin Pillsin versioiden myötä.

Huippuhetkiin lukeutuu ehdottomasti myös kappaleista Pass That Bottle ja Route 66 muodostuva medley. Liveäänitykset ovat toki osittain melkoisen rupisia, mutta niiden historiallinen arvo on kiistaton. Smack säilyy ikuisesti eräänä 80-luvun loppupuolen kovimmista kotimaisista englanninkielisistä rockyhtyeistä. Jos yhtyeen tuotannosta pitäisi valita vain yksi tuotos, valinta voisi laajuudessaan mainiosti osua juuri In Your Faceen.

Ilari ”Claude” Peltola 23. heinäkuuta 1966–22. syyskuuta 1996