Siskosten huumori kieroitui Suomen Korvanappiliitoksi

Teksti ja kuvat: Iisa Manninen
Maskotti Suomelan Rami pyörii liiton menossa mukana.

Siskosten Annan, Marin ja Lotta Väänäsen perustama Suomen Korvanappiliitto ry sai alkunsa vuosi sitten vitsistä.

”Tarvitsimme joukkueeseemme Kauppakadun Improon neljännen henkilön ja laitoimme avoimen haun päälle. Ensimmäistä hakijaa haastatellessa keskustelu kääntyikin korvanappeihin”, yhdistyksen puheenjohtaja Anna Väänänen kertoo.

Hakija halusi itselleen korvanapin, mutta Anna oli todennut, että korvanapin hallussapitoon tarvitsisi erillisen korvanappikoulutuksen.
”Meillä ei ollut oikeasti ideana edes pitää sellaista. Mikä korvanappi edes on?”, Anna ihmettelee.

Kuitenkin koulutus järjestettiin ja paikalle saapui 10 henkeä.
Seuraavana aamuna yhdistys rekisteröitiin.
”Totuus on, ettei meillä edelleenkään ole sen selkeämpää kuvaa liiton tarkoituksesta. Ylläpidämme korvanappeihin liittyvää harrastetoimintaa erilaisten tapahtumien muodossa”, puheenjohtaja Anna, varapuheenjohtaja Mari, sekä sihteeri Lotta kertovat.

Kuopiolaisella yhdistyksellä on tällä hetkellä 30 jäsentä ja se on järjestänyt jo kaksi huomiota herättänyttä tapahtumaa. Ensimmäinen tapahtuma oli kesäkuussa järjestetty lavatanssitapahtuma.
”Idea syntyi kerran baarissa, kun tuntematon pariskunta harmitteli, mikseivät nuoret käy lavatansseissa”, Anna kertoo.

Ei mennyt kauaa, kun liitto alkoikin järjestää bussikyyditystä Maaningan kasinolle. Osallistujia riitti jopa niinkin paljon, että osa joutui saapumaan paikalle omin kyydein. Baarissa aiemmin tavattu pariskunta oli luvannut tulla opettamaan osallistujille aluksi lavatanssin alkeita.

”Heitä ei kuitenkaan näkynyt missään. Onneksi joukostamme löytyi sattumalta yksi henkilö, joka opetti meille lavatanssien alkeet ennen tapahtuman alkua.”

Sattumalta syntyi myös suurta mediahuomiota herättänyt Säästä puhumisen MM-kisat, jotka järjestettiin elokuussa osana Kuopio Juhlii -tapahtumaa. Sisarusten asuessa saman katon alla, ei tavalliselle kuulumisten vaihdolle ole usein tarvetta, joten hiljaisen hetken sattuessa aletaan puhua säästä. Idea säästä puhumisen MM-kisoista oli syntynyt.

Eikä mennyt kauaa, kun Yle uutisoikin jo tapahtumasta.
”Siitä homma levisikin aivan uusiin ulottuvuuksiin, kun uutisia alkoi sadella Venäjän tv-uutisia myöten.”

Tapahtumapäivä oli onnistunut, vaikka historian ensimmäisestä säästä puhumisen MM-tittelistä kisasi vain kuusi osallistujaa. Voittajaksi selviytyi kuopiolainen Pekka Koponen. Liitto ei uskalla vielä luvata, järjestetäänkö kisat ensi vuonna uudelleen.

Muita tapahtumia tulevaisuutta varten on jo heitelty ilmoille.
”Niiden toteutuessaan kuulette niistä kyllä. Älkää odottako mitään, mutta varautukaa kaikkeen, sillä missään ei ole niin paljon järkeä kuin siinä, ettei missään ole mitään järkeä.”