Sielukasta poljentoa

Teksti: Pertti Pulkkanen
Bad Company: Burnin’ Sky. Swan Song Records.

Maaliskuussa 1977 ilmestynyt Burnin’ Sky on brittiläisen superyhtyeen Bad Companyn neljäs studioalbumi. Yhtyeen jäsenistä solisti Paul Rodgers ja rumpali Simon Kirke olivat aikaisemmin vaikuttaneet brittiläisen bluesrockin keskeisimpiin tekijöihin lukeutuneessa Free-yhtyeessä, kitaristi Mick Ralphs Ian Hunterin johtamassa Mott the Hooplessa ja basisti Boz Burrell englantilaisen progressiivisen rockin tunnetuimpiin yhtyeisiin kuuluvassa King Crimsonissa.

Burnin’ Sky nauhoitettiin jo edellisen vuoden kesällä myöhemmin Rolling Stonesin kanssa työskennelleen Cris Kimseyn kanssa, mutta koska edellisen Bad Company -albumin Run with the Packin julkaisusta oli ehtinyt kulua vasta muutama kuukausi, Burnin’ Skyn julkaisua viivytettiin vuoden 1977 puolelle. Kyseisen pitkäsoiton biisistöstä erityisesti nimiraita Burnin’ Sky ja Leaving You edustavat Bad Companyn varhaisemmalle tuotannolle tunnusomaista sielukkuutta. Like Water oli kuulunut jo Freen keikkaohjelmistoon, vaikkei se levylle Freen esittämänä päätynytkään. Svengaavasti rokkaava Everything I Need on kyseisen albumin tapauksessa harvinaislaatuisesti koko yhtyeen yhteistyötä ja Heartbeat jatkaa onnistuneesti inspiroituneen rockin parissa operointia. Pianovoittoinen balladi Peace of Mind on rumpali Simon Kirken käsialaa. Passing Time ja Morning Sun edustavat tyylikkäästi balladimaisempaa tuotantoa kuitenkin kaivattavan verevyyden säilyttäen.

Mick Ralphsin käsialaa oleva Too Bad tekee onnistuneen paluun rockformaattiin ja sitä jatkaa hienoiseen kliseisyyteen syyllistyvä Man Needs Woman. Yli seitsenminuuttinen päätöskappale Master of Ceremony on koko kvartetin yhteistyötä, mutta jää pitkäsoiton kovan yleislaadun huomioiden hienoisen täyteraidan asemaan. Burnin’ Sky on pätevä albumikokonaisuus, vaikkei se olekaan saavuttanut Bad Companyn kolmen edeltäneen albumin veroista mainetta. Billboardin listalla kyseinen pitkäsoitto saavutti 15. sijan ja oli yhtyeen kotimaassa Britanniassa parhaimmillaan seitsemännellätoista sijalla.

1977-sarjassa Pertti Pulkkanen ihastelee 40 vuoden ikään ehtineen rocklevytarjonnan laatua ja määrää.