SIELLÄ | Pyrkimässä Jumalan lähelle


RISTIROCK – “Siellä” on kunnianhimoinen sarja, jonka kautta aion kokea mistä on kyse kaikissa niissä tapahtumissa joissa en ole koskaan käynyt. Se on kulttuuriantropologinen kurkistus toisten ihmisten elämään ja erilaisiin yhteisöihin. Keväisestä rallitapahtumasta päädytään johonkin aivan muualle. Kuljeskelu vie 24. elokuuta pidettyyn Ristirockiin Tampereelle.
”Alakerrasta löytyy helpotusta: rappuset alas ja vasemmalla on vessat – rappuset alas ja oikealla löytyy sielunhoitoa.”
Nyt ei olla ihan tavallisella rock-konsertissa, vaan jo vuosikymmeniä pyörineessä kristillisessä musiikkitapahtumassa, Ristirockissa. Oikeastaan meno lavan takana on aika tavanomaista härdelliä ennen shown alkua, mutta juuri ennen H-hetkeä pysähdytään hetkeksi rukoilemaan koko porukalla. Joitain muitakin eroja tavanomaisiin festareihin on: Nyt on jo elokuun loppu, ei enää varsinaista festivaalisesonkia. Salin puolella baaritiskit ovat kiinni, mutta limua saa. Niin, ja väkeä on tosi vähän.

Kun vähäinen yleisö vielä osoittautuu melko ujoksi, joutuu ensimmäinen yhtye, rap-kolmikko Pastorit, todella naaraamaan sakkia lavan edustalle.
”Me oltiin just Kolmen sepän patsaalla vetää settiä ja porukka biletti siellä ihan täysiä vaikka ne ei tykkää siitä mitä me lauletaan!”
Seuraava bändi on indie-tyyppistä musiikkia soittava Serafiel. Serafielin soundcheckin aikana nainen viittilöi minulle ulkoa oven raosta. Haistan viinankäryn hänen kysyessään ketkä soittavat näin mahtavaa musiikkia. Kertoessani soundchekin jälkeen yhtyeen rumpali Cristian Gummerrukselle kohtaamisesta, on hän mielissään. Hyvä musiikki tuo toivottavasti lisää ihmisiä lähelle Jumalaa.

Jumalan lähelle pyrkiminen ei kuitenkaan tunnu tekevän tapahtumaan osallistuvista ihmisistä millään tavalla tavanomaisesta poikkeavia. Serafiel oli aikaisemmin Lutakossa keikalla toisen Ristirock-bändin, ruotsalaisen Like Torchesin, kanssa. Silloin porukat eivät tienneet toistensa kristillisestä taustasta, ja Like Torchesin pojat lähettivät takahuoneessa oven raosta lämppäribändin jätkille homoeroottisia kuvia.
”Nyt niitä varmaan nolottaa”, Cristian nauraa.

Siellä-sarja jatkuu tutun satunnaiseen tapaansa ensi vuoden puolella.