Seutukirjastossa voi antaa oman sydänäänensä

Joensuussa on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus osallistua yhteisölliseen nykytaideteokseen. IHME-nykytaidefestivaalit ovat levittäytyneet Helsingin lisäksi Vaasan, Rovaniemen ja Joensuun pääkirjastoihin 12.3. – 1.4.2012 väliseksi ajaksi. IHME-teos on osa festivaaleja ja tänä vuonna teokseksi on valittu Christian Boltanskin Sydänarkisto. Ranskalaisen Boltanskin teos on loppumaton, vuodesta 2005 eri puolilla maailmaa toteutunut teos, jonka tarkoitus on tallentaa sydänääniä ja näin yhdistää ihmisiä globaalisti. Sydänäänet talletetaan lopulta yhteiseen arkistoon Teshiman saarelle Japaniin, jossa jokaisen sydänääni liittyy muiden äänien joukkoon säilyen kuitenkin ainutlaatuisena.

Boltanskin Sydänarkistossa jokaisen sydämenlyönnit ovat tärkeitä. Boltanskin mukaan taiteilijan tehtävä on tehdä oikeutta niille, jotka historia unohtaa nimetä. Teokseen osallistuminen onkin mahdollista kaikille. Joensuun seutukirjaston musiikkiosastolla olevassa tallennustilassa työntekijä tallentaa kävijän sydänäänen teosta varten suunnitellulla stetoskooppimikrofonilla. Tallentaja saa halutessaan kuunnella omaa sydänääntänsä ja ostaa sen mukaansa CD-levylle poltettuna.

Teos on mielenkiintoinen yhdistelmä säilyttämistä ja katoavuutta, ainutlaatuisuutta ja yhteisyyttä. Omien sydänäänten kuuleminen on ilahduttava kokemus ja teos herättelee pohtimaan niin taidetta kuin elämää.
Sydänääniä voi tallentaa Joensuun seutukirjastossa musiikkiosastolla sen aukioloaikoina. Paikalla on vuoronumerojärjestelmä ja tallennus kestää muutamia minuutteja. Osallistumisohjeita ja lisätietoa IHME-nykytaidefestivaaleista osoitteesta http://www.ihmeproductions.fi ja Facebookista IHME Contemporary Art Festival.