Savonlinnassa kehitettiin uusia tapoja oppia

Teksti: Pasi Huttunen
Kuva: UEF

Digiloikan lähtökuopat on kaivettu Savonlinnassa. Savonlinnan normaalikoulussa kehitetty Tuumaamo on konsepti vanhojen ATK-luokkien muuttamiseksi moderneiksi oppimisympäristöiksi. Se perustuu Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) Living Lab -konseptiin. Savonlinnalaiset ovat muokanneet siitä perusopetukseen sopivan oppilaiden ajatushautomon. Savonlinnan normaalikoulun oppilaat ovat saaneet tabletin käyttöönsä jo kolmen lukuvuoden ajan.

Käytännössä on kyse siitä, että normaalikoulun atk-luokka pistettiin uusiksi. se suunniteltiin, sisustettiin ja varusteltiin uudelleen yhteistyössä ammattisuunnittelijoiden kanssa niin, että sinne tuli muunneltavat ja liikuteltavat kalusteet, teknologiset varusteet sekä erilaisia näyttöjä ja valkotauluja. Ohjelmoinnin ja robotiikan opiskelun lisäksi tilassa on mahdollisuus esimerkiksi 3D-tulostamiseen ja virtuaalitodellisuus-sovellusten käyttöön.
”Tuumaamon avulla oppilaat saavat mahdollisuuden osallistua sellaisiin opiskelukäytäntöihin, jotka rohkaisevat itsenäiseen ja ennakkoluulottomaan ratkaisujen etsimiseen hyvinkin arkisissa ongelmissa”, Savonlinnan normaalikoulun rehtori Mikko Ripatti sanoo.

Savonlinnan kampuksen professorit Laura Hirsto ja Kati Mäkitalo-Siegl ovat käynnistäneet Tuunaamoon liittyvää tutkimustoimintaa, jossa tarkastellaan oppilaiden kehittymistä ja oppimista. Itä-Suomen yliopisto on päättänyt lakkauttaa Savonlinnan kampuksen ja siirtää kaiken opettajankoulutuksen sekä normaalikoulun Joensuuhun.