Savonlinnan tappio on lottovoitto Joensuulle

Teksti: Pasi Huttunen

Savonlinnalle päätös on musertava. Kansantalouden mittakaavassa ja Itä-Suomen yliopiston osalta on vielä mahdotonta sanoa, mutta Joensuu on selkeä voittaja UEF:n opettajankoulutuksen keskittämisessä yhdelle kampukselle. Joensuun kaupunki ei menetä mitään, mutta saatavaa sillä on paljon. Yliopisto rakentanee Joensuuhun kansainvälisesti merkittävän opettajankoulutuksen keskittymän.
Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen vakuuttaa silti, että kaupunki ei lobannut yliopistoa millään tavalla.
”Tämä oli yliopiston oma päätös. Me vastasimme kun kysyttiin”, hän sanoo. Kansanedustajien Kaj Turusen (ps.) ja Hanna Kososen (kesk.) vaatimus siitä, että valtio ei nyt saisi rahoittaa opettajakoulutuksen siirtoa tukemalla opiskelija-asuntojen rakentamista kuulostaa Karjalaisen mukaan epäoikeudenmukaiselta ja huonosti harkitulta.

Yhteensä Joensuuhun ollaan nyt rakentamassa 740 opiskelija-asuntoa, joten opiskelija-asuntotilanne paranee. Lisäksi Joensuu saa toisen harjoittelukoulun. Liikunta- ja kulttuuritiloihin sekä joukkoliikenteeseen on kaupunginjohtajan mukaan paremmat mahdollisuudet investoida, kun kaupunkiin tulee lisää elinvoimaa: opiskelijoita ja työntekijöitä.
Karjalainen lisää, että kaupunki on ollut opettajankoulutuksen suhteen sokea, mutta nyt sen mahdollisuudet on havaittu. Kaupungissa on opetusta kaikilla tasoilla varhaiskasvatuksesta tohtorikoulutukseen ja nyt koulutusjärjestelmä aiotaan avata tutkimuksen ja elinkeinoelämän käyttöön.
”Meillä on tätä opetusosaamista ja ICT-osaamista sekä yrityshautomo. Kun nämä yhdistetään, niin tässä on hyvin laaja osaamisalue, jolla on maailmalla isot markkinat”, hän toteaa.

Joensuussa ei Karjalaisen mukaan tarvitse olla huolissaan siitä, lähteekö kampus seuraavaksi sieltä. Pelkoja UEF:n keskittämisestä vain Kuopioon on kuultu valtuustosalissa saakka.
”Se pelko on täysin tuulesta temmattu”, hän napauttaa.
”Tietysti olisi tärkeää saada säilytettyä kaikki täällä opetettavat oppiaineet.”
Kaupunginjohtajan mukaan opettajankoulutuksen siirtyminen ei aiheuta kaupungille juuri mitään lisäkustannuksia. Asunto-, koulu- ja liikunta- sekä kulttuuritilainvestointeja olisi jouduttu tekemään joka tapauksessa ja velkarahalla tehtävät asuntoinvestoinnitkin asukkaat maksavat lopulta vuokrina takaisin.
Rehtori Jukka Mönkkösen mukaan tavoitteena on, että opettajankoulutus on kokonaisuudessaan Joensuussa syksyllä 2018.