Savonlinnan sankarit kaipaavat yösijoja

MIKKELI – Savonlinna de Compostela eli vaellus Savonlinnasta eduskuntatalolle Itä-Suomen yliopiston pienimmän kampuksen säilyttämisen puolesta on edennyt Mikkeliin. Kolme Savonlinnan OKL:n opiskelijaa, Ville Laari, Karo Hakkarainen sekä Mikko Puhakka, aloittivat kävelyurakan opinahjonsa portailta keskiviikkona 25.5. vastalauseena esitykselle lakkauttaa kampus. Tavoitteena on saapua Helsinkiin perjantaina 3.6. Eilen illansuussa Savilahden sillalla käveli kuitenkin kolmen sijaista kaksi: tiukka tahti, satakunta kilometriä kahdessa päivässä, on vaatinut veronsa.
”Mikon polvisärky paheni noin 15 km ennen etappia ja hän kulki autolla kämpille. Pystyy kuitenkin jo tänään jatkamaan”, tiedottaa Laari.
Väsymyksestä ja säryistä huolimatta tunnelma on edelleen korkealla.
”Enemmän ollaan naurettu. Ei ole kukaan oikeastaan vielä yrmynnyt. Juvalta lähtiessä kävely tuntui alkumatkasta todella pahalta, mutta noin 10 km jälkeen alkoi taas luistaa. Painettiin eteenpäin hiljaisuudessa ja voimaa uhkuen”, kuvailee Hakkarainen.

Radikaaleihin toimiin kolmikko ryhtyi, koska ei nähnyt etua opettajakoulutuksen keskittämisessä Joensuun kampukselle. Vaikka sivuainemahdollisuudet ovat teoriassa kapeammat, kokevat savonlinnalaiset tasa-arvoksi ennen kaikkea oikeuden opiskella valitsemassaan ympäristössä. Hakkaraisen ja Laarin on Savonlinnaan houkutellut juuri taideainepainotus. Luumäeltä kotoisin olevalle Laarille myös sijainti oli plussaa. Kirkkonummelainen Puhakka haki alun perin opiskelemaan Helsinkiin, mutta päätyi Savonlinnaan kuin sattuman kautta eikä ole katunut hetkeäkään.
Savonlinnasta lähtiessä matkaajia oli saattelemassa koko laitoksen opettajakunta.
”Se kertoo jotain hyvin oleellista kampuksen ilmapiiristä. Hyöty on siinä, että henkilökunta ja oppilaat tuntevat toisensa eivätkä kurssit kasva osallistujamäärältään liian suuriksi. Vuorovaikutus pelaa, mikä nostaa opetuksen laatua”, Puhakka tiivistää Savonlinnan vahvuuksia.
Lisäksi hän muistuttaa, että alueellistaminen turvaa myös opettajien tarjontaa lähialueiden kunnille.

Tarkoitus on, että vähintään yksi selviäisi kilometrimäärästä kävelemällä. Moni on päivitellyt miesten kunnianhimoista tavoitetta, mutta suhtautuminen ollut silti kannustavaa. Evästä, empatiaa ja yösijaa on ollut tarjolla. Matka etenee tänään Mäntyharjun tietämille. Sieltä Hakkarainen ja Puhakka jatkavat kaksin kohti Heinolaa. Laari liittyy joukkoon jälleen sunnuntaina.
”Meitä odottavat sovitut majapaikat Mäntyharjulla ja Lahdessa, mutta siihen välille tai loppumatkalle ei ole vielä tiedossa yösijaa. Otamme vastaan tarjouksia Facebook-sivustomme kautta”, matkalaiset vinkkaavat.

Kävelijöiden blogi ja FB-sivusto:
http://savonlinnadecompostela.blogspot.com/
http://www.facebook.com/savonlinnadecompostela