Savonlinna ei ole antanut periksi

Teksti: Raisa Savolainen
Kuvat: Jukka Paakkinen
Rehtori Jukka Mönkkönen ja filosofisen tiedekunnan dekaani Markku Filppula olivat 25. huhtikuuta Savonlinnan kampuksella pitämässä info- ja keskustelutilaisuutta opiskelijoille. Tilaisuudessa käsiteltiin Savonlinnan kampuksen siirtoa Joensuuhun.

Itä-Suomen yliopisto ei ole Savonlinnan osalta onnistunut yhteiskunnallisessa tehtävässään päättäessään kampuksen lakkauttamisesta, myöntää rehtori Jukka Mönkkönen.
”Tästä näkökulmasta ei henkseleillä paukutella. Ratkaisulla ei ole onnistuttu Savonlinnan alueen turvaamisessa. En kiistä haittaa, mitä ratkaisu aiheuttaa Savonlinnan kaupungille”, hän sanoo.
”Uskon kuitenkin, että aluetaloudellisesti tästä on hyötyä myös Savonlinnan seudulle, kun ajatellaan kilpailua laajemmin Itä-Suomen ja koko Suomen välillä”, lisää Mönkkönen.
”Yliopistojen on pärjättävä omilla aloillaan kansainvälisesti laajemman viitekehyksen ympärillä, eikä Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutus ja kasvatustieteellinen tutkimus ole kilpailukykyinen yliopistojen vertailuissa.”
”Tavoiteaikataulu on, että 2018 syyslukukauden alkaessa kaikki opettajankoulutus on Joensuussa”, sanoo Mönkkönen.
”Siirron tarkasta ajankohdasta ilmoitetaan lähiviikkoina,” lupaa Mönkkönen.
Päätöstä ei tulla rehtorin mukaan pyörtämään.

Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri Anna-Kristiina Mikkonen kertoo, että taistelu Savonlinnan kampuksen säilyttämisen puolesta kuitenkin jatkuu vielä.
”Jatkamme edunvalvontaa. Ensi viikolla meillä on tapaamisia neljän ministerin, mukaan lukien opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.), kanssa,” kertoo Mikkonen, ”Myös kansalaisjärjestöt ovat organisoimassa mielenilmausta.”
Kaupunki luovuttaa maan hallitukselle Savonlinnan kampuksen säilyttämistä puoltavan kannanoton. Mikkosen mukaan hallitus voi vielä vaikuttaa yliopiston päätökseen siirtää kampus Joensuuhun.
”16. toukokuuta on tulossopimuspäivä, jolloin ministeriö päättää koulutusalat ja tutkintopaikat. Viime kädessä ylintä valtaa käyttää eduskunta ja hallitus,” kertoo Mikkonen.
Mikkonen näkee Itä-Suomen yliopiston päätöksen ristiriitaisena. ”Hallitusohjelma odottaa rakenteellista kehittämistä, mutta toisaalta ohjelmassa puhutaan myös siitä, että opettajankoulutus on kärkialoja, joita on kehitettävä.”

Savonlinnasta siirrettiin kansainvälisen viestinnän laitos Joensuuhun vuonna 2006. Mikkelin ammattikorkeakoulu on siirtänyt matkailu-, tradenomi ja muotoilulinjat Savonlinnasta Mikkeliin.